Geldstroom naar Wallonië bereikt recordhoogte

Geldstroom naar Wallonië bereikt recordhoogte
De geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel bedroegen vorig jaar 6,6miljard euro, een historisch record. Dat blijkt uit de langverwachte studie die de Vlaamse administratie Abifim heeft opgesteld in opdracht van de Vlaamse regering. In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, zal die geldstroom ook op lange termijn blijven toenemen.
De studie is destijds besteld door toenmalig Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD). Diens opvolger Bart Somers kreeg ze op 9 juli in zijn bezit, een maand na de verkiezingen. Pas nu komen de resultaten boven water omdat N-VA-volksvertegenwoordiger Bart De Wever de kwestie volgende week aankaart in het Vlaams parlement.

De zogenaamde financiële transfers betekenen dat een gewest meer bijdraagt tot de belastingen en sociale zekerheid, dan dat het er profijt uit haalt. Sinds de jaren '60 bestaat er een voortdurende transfer van Vlaanderen naar Wallonië en sinds de jaren '90 ook naar Brussel.

De geldstromen vinden plaats in de federale overheidsbegroting (in 2003 1,52 miljard), de financiering van de gemeenschappen en gewesten (1,32 miljard) en de sociale zekerheid (3,74 miljard), alles samen goed voor 6,6 miljard. Dat is meer dan de KBC-studiedienst, die voor 2002 was uitgekomen op een bedrag van 5,4 miljard euro. Bovendien zal de geldstroom volgens de Vlaamse administratie in dezelfde richting blijven aanzwellen - in 2020 zelfs tot 8,78 miljard - tenzij in Brussel en Wallonië de tewerkstellingsgraad plots spectaculair zou toenemen.

In de cijfers zijn de overheidsschuld en interestlasten niet meegerekend, hoewel ook die een herverdeling tussen de gewesten inhouden. ,,Ik heb die berekening wel gemaakt en kom zo tot een extra transfer van 4,7 miljard, wat de totale geldstroom van Vlaanderen naar de Franstaligen op 11,3 miljard euro brengt'', zegt De Wever. ,,Dat is bijna 2.000 euro per Vlaming per jaar.'' (PDB/WWI)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees