Klopte Cancellara Tom Boonen op een gedopeerde fiets?

Klopte Cancellara Tom Boonen op een gedopeerde fiets?

Fabian Cancellara, de Zwitserse locomotief, zondag nog doorstomend op de Muur. Foto: if

Op het internet circuleert een filmpje dat suggereert dat wielrenner Fabian Cancellara op een fiets met een motortje rijdt, waardoor hij ongemerkt razendsnel kan demarreren. Zowel tijdens Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen zou hij Tom Boonen er op die manier 'afgereden' hebben.

Dat er mechanisch gedopeerde fietsen zouden bestaan, werd eerder deze maand al geopperd in de Italiaanse krant Avvenire. Een mythe, zo klonk het toen. Maar donderdagavond kon de Italiaanse tv-zender RAI voor het eerst zo'n exemplaar aan het publiek tonen.

De 50-jarige ex-wielerprof en televisiecommentator Davide Cassani toonde hoe er bijna onzichtbaar een piepklein motortje met batterij in het frame van een koersfiets was ingebouwd. Door het motortje beginnen de pedalen vanzelf te trappen. Een renner kan makkelijk een snelheid van 50 kilometer per uur halen zonder dat hij zelf veel hoeft te trappen.

'Met zo'n fiets kan zelfs ik nog een rit in de Giro winnen', aldus Cassani, overigens ook de man die ervoor zorgde dat Michael Rasmussen de Tour van 2007 moest verlaten. Volgens de journalist zou de bewuste fiets door een professionele renner gebruikt zijn.

Boonen eraf

Het inspireerde de makers van het filmpje om het palmares van Fabian Cancellara onder de loep te nemen. Als de Zwitser in Roubaix of tijdens de Ronde demarreert, glijdt zijn rechterhand discreet naar het uiteinde van zijn stuur. 'Daarmee bedient hij niet zijn versnellingsapparaat, maar steekt hij wel zijn motor in gang', aldus de Italiaanse filmmakers. Nog volgens hen is de sprint van Cancellara 'bijzonder onnatuurlijk' omdat hij gewoon blijft zitten op zijn zadel.

Cancellara heeft al eerder de geruchten over zijn motorfiets weggelachen. 'Ik heb er ook al over gehoord, ja. Wees gerust, mijn prestaties waren het resultaat van maanden hard werken en afzien als de beesten.'

Corrigeer