Republikeinse kandidaat overtuigt niet met aanvaardingsspeech

McCain in schaduw van eigen running mate

McCain in schaduw van eigen running mate

John McCain stond erbij als een houten klaas, terwijl een stralende Sarah Palin alle aandacht trok. Foto: © AP

Zo sterk Sarah Palin woensdag voor dag kwam tijdens haar aanvaardingsspeech voor de Republikeinse conventie, zo zwak presteerde donderdag boegbeeld John McCain. Palin kreeg ettelijke keren de zaal plat, McCain niet één keer.

Het had omgekeerd moeten zijn: een schitterende presidentskandidaat en een vice-presidentskandidaat, zoals het hoort, op het tweede plan. Niet zo bij de Republikeinen die woensdagavond Sarah Palin de arena in stuurden. Palin zorgde voor verbaal vuurwerk, bewoog gracieus en kreeg het ene applaus na het andere. Als ze onder vuur komt te liggen, zoals dat de voorbije dagen graag voor haar door de Democraten werd georganiseerd, reageerde ze daar telkens bijzonder gevat op. Gisteren wreef men haar een buitenechtelijke affaire onder de neus. Waarop Palin, haast vrolijk: 'Affaire? Ziehier mijn man!'

Donderdag was het op de Republikeinse conventie in St. Paul, Minnesota, de beurt aan de nummer één bij de Republikeinen, John McCain. Die deed het lang niet zo goed als zijn running mate. McCain kreeg een voorzet van zijn vrouw Cindy, maar erg ver kon ze hem niet lanceren. McCains speech bleef lauw, soms zelfs flauw en voorspelbaar, en telde niet één hoogtepunt.

Opvallend was de milde toon waarop hij het over zijn tegenstander Obama had, een schril contrast met eerdere slagen onder de gordel. McCain zei onder meer dat er grote verschillen zijn tussen de Republikeinen en de Democraten, 'maar jullie hebben mijn respect en bewondering. Niettegenstaande onze verschillen, is er meer dat ons bindt dan dat ons verdeelt'. En nog: 'Laten we van beide kanten de beste ideeën gebruiken in plaats van ruzie te maken van wie dat beste idee nu is.' Weinig strijdvaardige taal dus, en dat zag je aan de reacties in de publiek. Dat publiek werd pas aan het eind van McCains speech wakker. 'Vecht voor wat goed is voor ons land', riep McCain. 'Laat er geen misverstanden over bestaan, beste vrienden, wij gaan de verkiezingen winnen. Ik doe dit allemaal niet voor de partij, niet voor mezelf, maar voor jullie!' Waarna het publiek toch nog even opveerde en de handen op elkaar kreeg. De televisiebeelden van de 72-jarige houterige McCain werden nu en dan afgewisseld met die van een vrolijke en stralende Sarah Palin. Ook een heel contrast.

Met zijn aanvaardingsspeech brak McCain dus geen potten, maar hij blijft wel een man met ervaring. Een gebrek aan ervaring, dat is wat de sympathieke Sarah Palin wordt verweten. Het Democratische kamp van Barack Obama reageerde vrijdag koeltjes op de Republikeinse conventie. 'Met McCain krijgen we meer van hetzelfde', luidde het.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees