Zo groot is uw voedselvoetafdruk

Enig idee wat de impact is van uw voedingspatroon op de aarde? Voedselvoetafdruk.be, een nieuwe website van het Netwerk Bewust Verbruiken, berekent hem voor u aan de hand van vijftien eenvoudige meerkeuzevragen. Daarbij niet alleen vragen over voeding: Hoeveel eet u? En hoe vaak eet u zuivel, bio, vlees en vis? Geeft u voorrang aan seizoensgroenten en -fruit? Maar ook vragen over uw consumentengedrag: Doet u boodschappen met de wagen of de fiets? Kookt u energiebewust? Kiest u voor producten uit de eerlijke handel? Let u ook op de verpakking?

Om echt duurzaam met de aarde om te springen, zou elk van ons voor zijn voeding slechts 0,90 hectare mogen benutten. De gemiddelde Belg zit daar zo'n 50 procent boven en komt aan 1,36 hectare. Ter informatie: ondergetekende haalt met 1,42 hectare nog een fractie meer.

Een zoveelste site die ons een geweten probeert te schoppen door ons met onze neus op ons onverantwoorde gedrag te drukken? 'Dat is niet de bedoeling,' nuanceert Barbara Janssens van Netwerk Bewust Verbruiken. 'Je krijgt op de site meteen praktische, haalbare tips om je voedselvoetafdruk te verkleinen: één dag geen vlees eten bespaart je al 11 vierkante meter. En elke kilometer die je minder aflegt voor je boodschappen bespaart nog eens ruim één vierkante meter.' Op 18 september organiseert het Netwerk in Brussel een studiedag rond duurzame voeding. (krs)

www.voedselvoetafdruk.be

www.etenisweten.be

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees