,,Vriendjespolitiek regeert''

Uitgerangeerde STVV-voorzitter Leo Scheepers schiet met scherp naar Marc Wilmots

Uitgerangeerde STVV-voorzitter Leo Scheepers schiet met scherp naar Marc Wilmots

Foto: © JEH

Er broeit wat in Sint-Truiden. Na amper vier speeldagen staat STVV laatste en telt het één schamel puntje. Niet meteen wat je verwacht van een club die twee maanden geleden nog 'geprofessionaliseerd' werd. Ex-voorzitter Leo Scheepers is niet mals voor het nieuwe beleid. ,,De club wordt gerund door politici: vandaag wit, morgen zwart."

,,Veertien jaar zat ik in het bestuur, waarvan acht jaar als voorzitter", begint Leo Scheepers zijn verhaal. ,,Met de komst van Roland Duchâtelet werd het hele bestuur opzijgeschoven. Ik vind het dom dat mensen met zoveel ervaring dan niet eens geraadpleegd werden."

Scheepers voer tijdens zijn ambtsperiode een heel andere koers. ,,Vijf jaar geleden beslisten we om zoveel mogelijk jongeren uit eigen regio in te passen. Buitenlanders zoals Kalisa en Mbonabucya vormden een toegevoegde waarde. Duchâtelet heeft in het begin verklaard dat die lijn zou worden doorgetrokken, maar van die belofte schiet nog weinig over. En dan is er nog een nieuwe trainersstaf, een persattaché, Je moet niet de pretentie hebben om je te meten met Anderlecht of Club Brugge. Sint-Truiden moet realistisch blijven."

,,Het is ook normaal dat de spelers die een trainer koopt, moeten spelen. Ook al blijven Kris Buvens of Dries Jacquemyn daardoor aan de kant. Die vriendjespolitiek stoort me, want iedereen moet zijn kans krijgen. Individueel zijn de nieuwkomers misschien goed, maar de samenhang en die eigenheid is weg. En er wordt meer Frans dan Nederlands gesproken."

Geen superman

,,Wilmots krijgt veel krediet, maar een goede voetballer is daarom nog geen goede trainer en vice versa. Bovendien is hij ook senator en commentator bij Canal Plus. Al die dingen combineren, dat is onmogelijk. Zelfs al ben je superman. Een trainer moet ook tijd hebben om naar de jeugd en het B-elftal te gaan kijken."

,,Ik zetel nog in de oude vzw (Sint-Truiden is nu een NV, nvdr). De nieuwe tribune en de vernieuwde winkeloppervlakte aan het stadion worden nog door ons bekostigd. We hopen dat geld over enkele jaren gespreid terug te winnen. Kijk, ik wil geen storende factor zijn, want de club zit nog steeds in mijn hart. Die mensen hebben ook tijd nodig, maar ik heb niet de indruk dat het er professioneler aan toe gaat."

Aflevering 14: Van Damme vecht als Jean-Claude, Verbist is vermist Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.