Meest lawaaihinder ooit op veiliger Ostend Airport

Meest lawaaihinder ooit op veiliger Ostend Airport

Minister van Mobiliteit Gilbert Bossuyt, hier met luchthavenmanager Gino Vanspauwen, kwam het nieuwe ILS-systeem op Ostend Airport invliegen. Foto: © ELS VERHAEGHE

OOSTENDE - Aan de vooravond van de ingebruikname van het nieuw Instrument Landingssysteem (ILS), die de veiligheid op de luchthaven van Oostende moet verbeteren, bleek dinsdagavond op de overlegvergadering rond de luchthaven dat vorig jaar het aantal potentieel zwaar gehinderden rond Ostend Airport andermaal toenam. Er zijn nu al 358 gehinderden meer dan door de milieuvergunning van de luchthaven is toegelaten.

Het was Vlaams minister van Mobiliteit Gilbert Bossuyt die het nieuwe ILS-systeem letterlijk invloog. Het ILS-systeem moet nu ook in de tegengestelde richting van het eerste systeem mogelijk maken dat vliegtuigen zelfs bij barre weersomstandigheden veilig kunnen landen.

,,Zodra het mogelijk is, zal de verkeersleiding ook bij zijwind, bij beperkte staartwind of bij gebrek aan wind de vliegtuigen laten landen van over zee, op de aanvliegroute, begeleid door dit nieuwe ILS-systeem. Dat zal tot gevolg hebben dat een aantal vliegbewegingen niet langer boven Stene dienen te gebeuren, maar van over zee, waardoor minder buren zullen gehinderd worden'', zegt luchthavenmanager Gino Vanspauwen.

Dinsdagavond bleek op de bijeenkomst van Overleg Luchthaven Oostende (OLO) dat ook in 2003 het aantal toegelaten potentieel zwaar gehinderde omwonenden van de luchthaven - in de lopende milieuvergunning van de luchthaven vastgelegd op maximaal 1.314 - ook vorig jaar weer werd overschreden tot 1.672 of 358 boven de toelating. Dat aantal zwaar gehinderden maakt deel uit van een rechtszaak, die de omwonendenvereniging Wiloo inspande tegen het Vlaams Gewest, uitbater van de luchthaven. Die zaak komt in de eerste week van juni voor het hof van beroep in Gent nadat de rechter in eerste aanleg in Brugge zich vorig jaar onbevoegd verklaarde.

Gisteren werd druk overlegd of in de procedure nu voor alle 358 overschrijdingen van de milieuvergunning schade kon worden geëist, hetzij samen 3.580.000 euro. Bij een dergelijke inbreuk op de milieuwetgeving kan de voorzitter van de rechtbank ook de staking van de luchthavenactiviteiten opleggen.

(YNG)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio