Stadsbestuur huldigt 70-jarige theatermaker Walter Merhottein

,,Poppenspelen was mijn leven en passie''

MERKSEM - Donderdag 24 juni wordt poppenspeler Walter Merhottein (70), geestelijke vader van poppentheater Kiekeboe, ontvangen op het Antwerpse stadhuis. Het stadsbestuur zal hem huldigen voor zijn jarenlange inzet als poppenspeler. ,,Poppenspelen was mijn leven en passie. Er bestaat geen beter, en dankbaarder, publiek dan kinderen'', vindt hij. Een gesprek met een gepassioneerde poppenspeler.

Over welke bijzondere kwaliteiten moet een goede poppenspeler beschikken?Walter Merhottein: ,,Zoals niet iedereen geschikt is om met kinderen om te gaan, is poppenspelen in de eerste plaats een gave. Het is ontzettend moeilijk om kinderen in te schatten. Je moet je kunnen inleven in hun leefwereld. Tijdens de voorstelling moet je naar de kinderen luisteren hoe ze reageren en de verhaallijn eventueel aanpassen. Omdat je voortdurend zelf dialogeert met je pop is dat voor een ervaren poppenspeler geen probleem. Geen enkele voorstelling is dezelfde. Bovendien vraagt figurentheater een speciale aanpassing en kennis. In de ogen van kinderen moeten poppen echt tot leven komen en hen de illusie geven dat ze meedoen in het verhaal.'' Je zit nu bijna 50 jaar in het vak. Is de jeugd veranderd?

,,Dak kan je maar gedeeltelijk zeggen. Hun verwachtingspatroon is hetzelfde gebleven. Een kind blijft een kind, maar tegenwoordig zijn ze veel mondiger en sneller op de hoogte van sommige zaken. Je moet wel opletten kinderen niet te vergelijken met jonge volwassenen. De opkomst van computerspelletjes is daarvan een goed voorbeeld. Ofwel zijn kinderen er niet voor geïnteresseerd ofwel raken ze er verslaafd aan. Kinderen luisteren minder dan vroeger. Vandaag moet alles visueel zijn. Computerspelletjes doden de creativiteit bij kinderen. Als je tijdens het poppenspelen een goede verhaallijn brengt en spannend kan vertellen hangen de meeste kinderen nog altijd aan je lippen.'' Is er nog een toekomst weggelegd voor dit beroep?,,Zeker. Voorwaarde is dat de overheid het poppenspelen blijft steunen. Vandaag wordt er veel theater gespeeld over de hoofden van kinderen heen. Men wil vernieuwen en kunst brengen die ze later wel zullen begrijpen. Dat is, volgens mij, een verkeerde inschatting. Echte sprookjes worden verbannen en daardoor wordt ook de droomwereld van kinderen voortdurend ontnuchterd. Je moet kinderen niet alle dagen roomijs geven, maar ook nog geen Bourgogne. Het is onlogisch veel geld te pompen in dingen waar geen mens om vraagt. Het poppenspel mag nooit verdwijnen. Dat zijn we onze kinderen verschuldigd.''

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio