'Bourgondiërs kunnen ook diëten'

Jan Verheyen 8 kilo slanker dankzij 'lekker' dieet van vrouw Lien

Jan Verheyen 8 kilo slanker dankzij 'lekker' dieet van vrouw Lien

Foto: pol de wilde

Regisseur Jan Verheyen is op dieet. Maar hij weet het niet. Zijn vrouw Lien zet stoofvlees, pasta en zelfs chocomousse op tafel, en toch vliegen de kilo's bij allebei eraf. 'Lijnen hoeft niet synoniem te zijn voor kommer en kwel.'

'Er moet iets gebeuren', zei Lien Willaert een tijd geleden. De vrouw van Jan Verheyen was de opmerkingen van vrienden en kennissen zat. 'Mensen vroegen me wanneer ik zou bevallen. En of de zwangerschap goed verliep. Terwijl ik helemaal niet zwanger was.'

'De kilo's stapelden zich op in mijn buik en ter hoogte van mijn dubbele kin. Ik woog op een bepaald moment 81 kilo. Ik had me bijna neergelegd bij het feit dat ik voor de rest van mijn leven een dikkerdje zou blijven.' Toen besliste Lien om te diëten.

'Montignac, crash- en combinatiediëten vind ik allemaal flauwekul.' Dus stelde ze voor haarzelf én voor haar onwetende echtgenoot een eigen dieet op. 'Calorieën tellen, maar vooral zorgen dat het altijd lekker blijft.' Pas toen bij manlief Jan de eerste kilo's weg waren, verklapte ze hem dat hij eigenlijk op dieet was.

Jan Verheyen leidt niet bepaald een ascetisch leven. Het eten op de filmset is lekker en hartig, maar niet meteen gezond. En als hij aan de cateringtafel de keuze krijgt, kiest hij eerder voor een Snickers dan voor een appel.

'Ik was te dik, ja', zegt Verheyen. 'Maar ik had nooit zin in een dieet. Ik ben een Bourgondiër, ik eet te graag. Een dieet is altijd gebaseerd op onthouding. En dat is kommer en kwel. Niets voor mij. Het sociale leven van Lien en mij is ongeveer beperkt tot de gezamenlijke maaltijden. Mogen die dan op zijn minst lekker zijn? Op het vlak van eten wil ik geen compromissen sluiten. Het moet goed zijn. En genoeg.'

Dus ontpopte Lien zich tot een soort dieetgoeroe. Ze lapte alle klassieke dieetregels aan haar laars en maakte haar eigen bijbel. Een lekkere bijbel. Met heerlijke en tegelijk caloriearme gerechten.

'Mensen diëten vaak te hevig', zegt ze. 'Maar het is belangrijk om voldoende te eten. Een man en een vrouw spelen om goed te zijn respectievelijk 2.500 en 2.000 calorieën naar binnen. Per dag 500 minder is een goed dieet. Wie nog minder doet is niet goed meer bezig.'

Een andere tip: 'Eet elke vierde dag gewoon. Zo blijft je metabolisme op peil. Als je na drie dagen weer normaal eet, zal je lichaam zich nooit aanpassen aan de verminderde calorieën. Op die vierde dag mag je dus gerust naar een taartje grijpen.'

Ten huize Verheyen-Willaert wordt er dus gezonder gegeten, maar minstens even lekker. De traditionele frietjes zijn vervangen door ovenfrietjes. En als dochtertje Anna (3) zin heeft in worst, kiest mama Lien voor kippenworst. En bij het dessert zijn er meer aardbeien dan chocolademousse, en niet andersom.

'Lien is een fantastische kok', zegt Jan Verheyen. 'Sinds we op dieet zijn, is het hier alleen maar lekkerder geworden. Als je me een paar jaar geleden vroeg wat mijn lievelingsgerecht was, dan zou ik steak au poivre geantwoord hebben. Nu laat ik die steak heel graag staan voor Liens slaatje met brie en vers fruit. Heerlijk. En ik mag daar een gigantisch bord van eten.'

Lien trekt een knipoog. 'Hij denkt dat het échte brie is. Eigenlijk is het een lightkaas.'

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees