Kamer nooit zo versnipperd

Als er vandaag federale verkiezingen worden gehouden, dan zijn in de Kamer veel Vlaamse coalities mogelijk, zo blijkt uit een prognose die Bart Maddens (KU Leuven) voor onze krant maakte. Toch zou CD&V aan zet blijven.

De nieuwe tekening van het parlement laat in de eerste plaats totale versnippering zien. De grootste partij in Vlaanderen haalt amper twintig procent van de stemmen. CD&V verzekert zich met twintig zetels nog altijd van het marktleiderschap, maar doet dat met een historisch laag resultaat.

Na CD&V volgen de meeste andere partijen op een kluitje, maar de tijd dat liberalen en socialisten de evidente nummer twee en drie waren, is voorbij. Meteen na CD&V staat N-VA, met zestien Kamerzetels. Ook Vlaams Belang handhaaft zich en weet zestien zetels te behouden.

Pas dan vinden we SP.A (15 zetels) en Open VLD (13 zetels) terug in de rangorde. Groen! (6 zetels) en LDD (2 zetels) spelen geen rol van betekenis. In geen enkele tripartite met CD&V kunnen zij de kleine partner zijn. En CD&V blijft als grootste zo goed als incontournable.

Niet dat er zich een makkelijke coalitie aandient. Er zijn minstens drie partijen nodig om aan Vlaamse kant een meerderheid te kunnen vormen. Dat is niet verplicht - vandaag tellen CD&V en Open VLD in de Kamer samen slechts 41 op 88 zetels - maar het is weinig waarschijnlijk dat een volgende regering zonder Vlaamse meerderheid van start gaat.

Een klassieke tripartite kan best, maar ook een afspiegeling van de Vlaamse coalitie, met CD&V, N-VA en SP.A, is mogelijk. De vraag is alleen of N-VA even gretig is voor een federale regeringsdeelname.

Asymmetrische regeringen zijn vooral voor de traditionele partijen een last: SP.A en Open VLD hebben het vandaag moeilijk om zich te profileren in respectievelijk de Kamer en het Vlaams Parlement. Maar voor Bart De Wever (N-VA), die niets liever doet dan de tegenstelling Vlaams-federaal in de verf te zetten, is asymmetrie gesneden koek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees