Brits familiepark wil mannen in bermudashorts zien verschijnen

Kleine zwembroek is 'aanstootgevend'

Elke man moét een bermudazwembroek dragen. Het op één na grootste themapark in Groot-Brittannië overweegt die regel in te voeren. De kleine zwembroek is aanstootgevend en past niet op een familiedomein, zo luidt het.

Hans-Maarten Post

Een grap? Toch niet. Alton Towers, dat vorig jaar 3,1 miljoen bezoekers over de vloer kreeg, denkt aan een ban op de gewone, kleine zwembroek. 'Wij zijn een familiepark en we willen niet dat kinderen zich vragen beginnen te stellen.'

Jawel, u leest het goed: Alton Towers vindt de gewone zwembroek onzedelijk. Nu al worden mannen die ze dragen er in het park op aangesproken en wordt hen gevraagd om de volgende keer voor een ander model te kiezen. Er wordt zelfs overwogen om mannen te verplichten bij de schoonheidsspecialist langs te gaan om schaamhaar dat het broekje te buiten gaat, te laten verwijderen.

Bij Belgische recreatiedomeinen en zwembaden reageert men verbaasd. Te meer omdat heel wat zwembaden bij ons precies het tegenovergestelde verplichten. Juist de ruimzittende bermuda is hier verboden. Zoals in het provinciaal domein van het Brabantse Huizingen of in Aqualibi.

'Wij hebben die regel vier jaar geleden ingevoerd', vertelt pr-manager Caroline Crucifix van Aqualibi. 'Om hygiënische redenen. Er waren te veel mensen die een hele dag in het park rondliepen en in dezelfde bermuda gingen zwemmen. Ons publiek reageerde in het begin verrast, maar is er inmiddels aan gewend. In publieke zwembaden in Wallonië geldt nu dezelfde regel.'

Ook bij het Nederlandse Center Parcs, dat bij ons twee parken uitbaat in Limburg, reageert men vol ongeloof op de Britse plannen. 'Vreemd voor Alton Towers, dat echt een modern, groot familiepark is', zegt pr-hoofd Monique Dekking. 'Wij krijgen per jaar drie miljoen gasten over de vloer in al onze parken en hebben nog nooit klachten over ongepaste zwemkledij gekregen. En wij zijn toch ook een typisch gezinspark. Het bannen van de gewone zwembroek is iets waar bij ons nog nooit over gesproken werd. Wellicht heeft het Britse voornemen iets te maken met het cultuurverschil.' Waarmee ze bedoelt dat de Britten nog nét dat stukje preutser zijn.

Als het gaat over een gewone, antieke zwembroek heeft men het in Groot-Brittannië meteen over

a speedo

. De merknaam wordt er gebruikt als term om het type zwembroek te benoemen. Bij Speedo in België wordt al evenzeer gegrinnikt om de Britse plannen. Maar is er eigenlijk nog iemand die dat gewone zwembroekje koopt? 'Het wordt vooral gekocht door sportlui. Het meeste vraag is er bij ons naar de nauwsluitende short met pijpjes, wat wij de

aquashort

noemen. Maar ook de bermudashort doet het nog goed.'

In zo'n fladderende bermuda verscheen recent onder meer de Franse president Nicolas Sarkozy op zijn vakantieadres. Daniel 'James Bond' Craig ging zwemmen in de nauwsluitende short, terwijl modekoning Giorgio Armani herhaaldelijk in een kleine zwembroek verscheen. Maar wat schrijft de mode dezer dagen eigenlijk voor? Ban of geen banvloek; wat is het hipst?

'Alles kan, behalve de kleine zwembroek', zegt styliste en trendwatcher Linda Van Waesberge. 'Om daar goed mee te staan, heb je een atletisch lijf nodig. En dat hebben weinig mannen.'

De Belgische man blijkt dat zowaar te weten. Want bij Galeria Inno verkocht men deze zomer vooral de nauwsluitende short en de bermuda. De gemiddelde Belgische man kan dus probleemloos naar Alton Towers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer