computers voor een prikje

computers voor een prikje
Computers waren nooit zo goedkoop. Voor 500euro haal je al een erg behoorlijke machine in huis. We leggen er zes op de testbank.

We vroegen aan een half dozijn pc-bouwers hoeveel 'pc' ze voor 500 euro konden leveren. Om de kosten te drukken, mochten een beeldscherm en randapparatuur achterwege blijven; we gaan ervan uit dat je die overneemt van je vorige pc. Voor het overige hadden de pc-bouwers vrij spel.

Ondanks het beperkte budget liggen onze verwachtingen hoog: we willen een snelle Vista-pc, met dvd-schrijver, waarmee we meteen aan de slag kunnen.

Om voor weinig geld een pc te kunnen bouwen, moeten er onvermijdelijk toegevingen gedaan worden. We sommen de meest voorkomende besparingen op:

Vista-versie : de verkoopprijs kan met enkele tientallen euro worden verlaagd door te kiezen voor Vista Home Basic. Maar deze Vista-versie is de meest beperkte van allemaal en mist heel wat handige multimediaprogramma's. Kies dus resoluut voor Vista Home Premium, tenzij je alleen kantoorprogramma's gebruikt.

Krappe kast : een computerkast heeft geen invloed op de naakte prestaties van de pc, maar is toch het een belangrijk onderdeel waarop je het best niet te veel bespaart. Vooral de bijbehorende voeding moet krachtig genoeg zijn - 400 watt is zowat het minimum - én van goede kwaliteit, wil de pc stabiel kunnen werken. Let ook op de grootte: hoe ruimer de kast, hoe meer plaats voor toekomstige uitbreidingen.

Trager geheugen : twee identieke pc's met evenveel intern geheugen (RAM) kunnen toch heel verschillend presteren. Ga daarom na tegen welke kloksnelheid de geheugenmodules werken. Het populaire DDR-2 geheugen bestaat in snelheden van 533, 667, 800 en 1.066 MHz. Hoger geklokt geheugen is sneller, maar ook duurder.

Grafische kaart : een op het moederbord ingebouwde grafische kaart levert een forse besparing op. Jammer genoeg staan er meer nadelen dan voordelen tegenover: de 3D-prestaties zijn ondermaats (geen 3D-spelletjes dus), er is vaak geen mogelijkheid om het scherm via DVI digitaal aan te sluiten, en een deel van het RAM-geheugen wordt opgeslokt door de grafische kaart.

Afwerking : we zien het nog elke dag: pc's waarin geen extra ventilators voorzien zijn. Dergelijke pc's werken wel geruisloos, maar op langere termijn kan het nefast zijn als blijkt dat de warmteafvoer onvoldoende is. Onderdelen worden dan te warm en geven sneller de geest.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees