Twijfels over nieuwe ontdekte Rubens

Op een tentoonstelling in Mantua wordt deze week een Kruisafneming gepresenteerd die wordt toegeschreven aan Peter Paul Rubens. Dat maakte het weekblad Knack bekend. Het schilderij werd vier jaar geleden in Antwerpen geveild als een zeventiende-eeuws werk, mogelijk van de hand van Cornelius Schut. De Vlaamse Rubens-specialist Hans Vlieghe heeft stevige twijfels over de toeschrijving aan de Antwerpse barokschilder.

Volgens de Duitse kunsthistoricus Justus Müller Hofstede is het werk dat in Mantua getoond wordt de eerste Kruisafneming die Rubens schilderde. Hij meent dat het werk in 1602 gemaakt werd voor de privé-kapel van hertogin Eleonora de Medici, de vrouw van Vincenzo Gonzaga. Rubens was in die tijd hofschilder in Mantua.

Volgens Müller Hofstede is de toeschrijving aan Rubens een uitgemaakte zaak. Het onderzoek van het doek en van de pigmenten in het laboratorium bevestigt dat het om een vroeg-zeventiende-eeuws werk gaat. Bovendien stemt het doek overeen met een kopie die er in opdracht van de familie Gonzaga van gemaakt werd. Die kopie wordt vermeld in inventaris van 1619.

De Rubens-specialist Hans Vlieghe, die jarenlang werkte op het Rubenianum in Antwerpen, meent dat de stijl van het werk ver afstaat van de andere scheppingen van de jonge Rubens. ,,Ik ken het doek alleen van reproducties'', zegt Vlieghe, ,,maar daarop is duidelijk te zien dat deze Kruisafneming erg stroef en houterig geschilderd is. De lichamen hebben niets van de kracht en de punch van een echte Rubens. Het is in mijn ogen routinewerk van een kopiist. In die zin is het natuurlijk toch een interessant document over een verloren origineel.''

Ook de Antwerpse veilingmeester Mon Bernaerts, die het doek vier jaar geleden voor 10.710 euro verkocht, meent dat een echte Rubens wel door de experts zou herkend ten tijde van de veiling in zijn zaal. ,,En als het toch een echte Rubens zou zijn, dan bewijst dat alleen maar dat je op veilingen soms een goede vangst kunt doen'', zegt Bernaerts. (JVH

)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees