,,Uw geliefde de keel oversnijden, is vreselijk''

ANTWERPEN - De 32-jarige Marco De Queker staat deze week terecht voor de moord op zijn vriendin. Al op de eerste dag van hun zware taak voelden de vijf vrouwen en zeven mannen van de Antwerpse assisenjury dat hier een gevaarlijk man voor hen staat.

De Antwerpse dokwerker staat terecht omdat hij op 4 november 2002 zijn 25-jarige vriendin Sadira Van Put in hun appartement aan de Marnixtraat om het leven bracht met 56 messteken. Sadira wilde hem verlaten.

Volgens de gerechtspsychiaters scheelt er niets met de bovenkamer van De Queker, maar hof, jury en publiek zijn daar nog niet zo zeker van. Een licht ontvlambare De Queker zet blijkbaar graag de puntjes op de i, want na het voorlezen van de akte van beschuldiging, sprong hij recht en maakte hij iedereen duidelijk dat hij de dood van Sadira Van Put nooit heeft gewild en dat hij haar na de zoveelste breuk nooit met geweld heeft gedwongen om naar hem terug te keren. ,,Ik heb dat niet bewust gedaan, dit is een accident. Hoe moet ik dat aan de mensen duidelijk maken?''

Als mogelijke verklaring voor zijn dodelijke razernij, verwees De Queker naar de strenge, militaristische opvoeding door zijn vader. ,,Ik vind dat mijn vader mij veel onrecht heeft aangedaan. Ik denk dat Sadira die fatale dag iets in mij heeft losgemaakt dat ik mijn hele leven al probeerde te onderdrukken, namelijk mijn tirannieke opvoeding.''

Het weekend van de dramatische feiten kregen ze ruzie over zijn afwezigheid op het werk en haar pillengebruik. ,,Het was alsof de duivel in haar was gekropen.'' Over de vele messteken kan hij zich niets meer herinneren. ,,Ik dacht eerst dat de politie nog messteken had bijgegeven, zodat ik zeker levenslang zou krijgen.'' Dat hij Sadira de keel oversneed, weet hij wel nog. De Queker wilde zijn vriendin uit haar lijden verlossen. ,,Het is vreselijk dat ge uw geliefde de keel moet oversnijden, maar het ging toch niet meer goedkomen.'' De beschuldigde heeft nu vooral veel zelfmedelijden. ,,Mijn hart is gebroken. Mijn ziel is kwijt. Ik ben de gevangenis kotsbeu.'' De Queker heeft in de cel al twee zelfmoordpogingen achter de rug.

(JCV)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio