Oude Landen levendiger dan ooit

EKEREN - Gesteund door de plaatselijke bevolking startte Natuurpunt Antwerpen-Noord in 1974 een reddingsactie voor het natuurgebied Oude Landen naast de Ekerse Steenweg op de grens van Antwerpen en Ekeren. Vandaag is het uitgegroeid tot een van de mooiste stedelijke natuurgebieden in Vlaanderen.

Slechts na luid protest en verschillende actie's konden de Oude Landen, dertig jaar geleden, gered worden van verkavelingsplannen. Wat eens een gesloten militair oefenveld was, bestemd om volgebouwd te worden, is nu een open natuurgebied. De Oude Landen heeft een oppervlakte van ongeveer 80 hectaren. Ekerse bewoners en actiegroepen zijn hun natuurgebied, en de strijd van destijds, nog niet vergeten. Die strijd was bij momenten zelfs bikkelhard. In '78 werden de Oude Landen door de plaatselijke bevolking zelfs gekraakt en uitgeroepen tot stedelijk natuurgebied.

Een goede vijfhonderd wandelaars kwamen opdagen om het jubileum te vieren met verschillende wandelingen doorheen het domein. In de toekomst heeft Natuurpunt nog plannen om het natuurgebied verder in te richten zegt Willy Ibens directeur van Natuurpunt. ,,Het oude rangeerstation, dat deels is overwoekerd met breedbladige planten, is aan een opwaardering toe en zal worden uitgerasterd en begraasd. Ook het uitbaggeren van de Oudelandsebeek staat op ons verlanglijstje. Misschien kunnen wij zelfs ooit een deel van het opgehoogde rangeerterrein laten afgraven om meer drassige hooilanden of open water te creëren.'' Jaarlijks worden er honderden uren vrijwilligerswerk gedaan op de Oude Landen. Stefan Versweyveld van Natuurpunt twijfelt niet aan de waarde van het natuurgebied. ,,Het gebied is vooral bekend om zijn unieke verzameling wilde vleeskleurige orchideeën. Dat is zelfs een uitzondering in Europa.''

(FSE)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio