Food

,,Waar komt de benaming filet d'Anvers vandaan?''

,,Waar komt de benaming filet d'Anvers vandaan?''
Roland Van Durme uit Merelbeke vraagt zich af vanwaar de benaming filet d'Anvers komt?

In de 19de eeuw, de periode van de industriële revolutie, werden er in Engeland massaal veel paarden gebruikt in de mijnbouw, om steenkool aan te slepen voor de stoommachines. Het was daar toen echter verboden om paarden te slachten voor consumptie. Daarom werden de oude en versleten dieren op een schip gezet met transport naar het vasteland.

In België kwamen ze in Antwerpen aan wal. Daar kon men de toevloed niet direct verwerken en werden de mooie stukken paardenvlees gepekeld, gerookt en gedroogd. De meeste paardenverwerkende bedrijven situeerden zich in en rond Antwerpen. Als men daarbij nog weet dat de voertaal in de keuken toen Frans was, weet men ook hoe men uiteindelijk aan de naam filet d'Anvers kwam!

P.S. Voor wie de wereld van de paardenslagerij beter wil leren kennen, is het boek Olympia van Geertrui Daem een aanrader.

Een antwoord van de leraarsploeg van de hotel- en bakkerijschool Tweebruggen in Gent. Ook een probleempje? Stuur uw vraag naar het e-mailadres op deze pagina. De Keukenhulp antwoordt alleen via de krant.

Corrigeer