Albert Frère verkoopt stripuitgeverij Dupuis

Jommeke en Smurfen worden Frans

Jommeke en Smurfen worden Frans
Stripuitgeverij Dupuis, eigenaar van onder meer Jommeke, Guust Flater, de Smurfen en Robbedoes, is door de Nationale Portefeuillemaatschappij - een holding van de Waalse financier Albert Frère - verkocht aan het Franse Media-Participations. Daarmee komt de laatste grote Belgische stripuitgever in buitenlandse handen.

Media-Participations is al eigenaar van de Groupe Dargaud, die onder meer de Belgische stripuitgevers Dargaud (Asterix, Blueberry) en Le Lombard (Kuifje) omvat. Met de overname van Dupuis controleert Media-Participations nu als het ware de volledige ,,erfenis'' van Belgiës grote ,,stripbaronnen'' Charles Dupuis (Robbedoes), Georges Dargaud (Pilote) en Raymond Leblanc (Kuifje), die alle drie een striptijdschrift oprichtten waarmee ze de Belgische stripindustrie groot maakten.

Anno 2002 haalde Dupuis - dat in 2000 met de overname van de Stripuitgeverij ook nog Jommeke had binnengehaald - een omzet van 70,6 miljoen euro, en een geconsolideerde nettowinst van 2,8 miljoen euro. Naast Robbedoes, de figuur waarmee het allemaal begon, omvat de stripcatalogus van Dupuis ook helden als Bollie & Billie, de Smurfen, Guust Flater, de Blauwbloezen, Cédric en Largo Winch. Lucky Luke, die in 1974 overstapte van Robbedoes naar het tijdschrift Pilote van Dargaud, wordt opnieuw een familielid.

Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt. (KDR)

Corrigeer

MEER NIEUWS