Volvo Europa Truck breidt opnieuw uit en wordt een van de grootste fabrieken ter wereld

Vrachtwagen nummer 500.000

Vrachtwagen nummer 500.000
OOSTAKKER - Bij Volvo Europa Truck rolde gisteren de 500.000e vrachtwagen van de band. Die wordt eigendom van Frans Gheys van de gelijknamige transportfirma uit Mol. Met een jaarproductie van meer dan 30.000vrachtwagens is de fabriek in Oostakker een van de grootste ter wereld. Dat is voor een groot stuk te danken aan gedelegeerd bestuurder Bengt Calén, die gisteren na twaalf jaar in Gent met pensioen ging.

Had Volvo Europa Truck in Oostakker blijven verder draaien aan het tempo van begin de jaren negentig, dan zouden er nog lang geen 500.000 vrachtwagens gemaakt zijn. In 1992 lag de jaarcapaciteit op 16.000 trucks. In 1997 werd het bedrijf volledig omgebouwd. Het aantal productielijnen werd uitgebreid van één naar twee. Tussen december 1996 en juli 2000 rolden 200.000 vrachtwagens van de band. Het recordjaar was 2000 met een productie van 30.486 trucks.

Na de zomer wil Volvo Europa Truck de productie nog opdrijven. ,,Wij willen de lijn waarop tot nu toe enkel middelzware trucks geproduceerd worden, ombouwen tot een mix-lijn'', zegt gedelegeerd bestuurder Bengt Calén. ,,Daardoor zullen er ook zware vrachtwagens kunnen gemaakt worden. De vraag naar zware trucks is op dit ogenblik veel groter dan die naar lichte trucks. Onze dagcapaciteit kunnen wij op die manier uitbreiden van 132 naar 148 vrachtwagens per dag.''

Laatste werkdag

Volvo Europa Truck investeert in de uitbreiding 2,4 miljoen euro. Er werden honderd nieuwe werknemers aangeworven. Na de nieuwe investering zullen in Oostakker 35 procent van alle Volvo-vrachtwagens geproduceerd worden. Volvo is zelf de tweede grootste truckproducent ter wereld, waardoor de fabriek in Gent een van de grootste ter wereld wordt.

De sleutels van de 500.000e vrachtwagen werden gisteren overhandigd aan Frans Gheys. ,,Ons bedrijf in Mol is al vijftig jaar klant van Volvo. Van de 150 vrachtwagens die wij hebben rondrijden, zijn er 115 van Volvo. Wij hebben voor Volvo gekozen uit duurzaamheid. Het is wel een verrassing dat wij net de 500.000ste krijgen. Dat staat mooi als publiciteit.''

Het feestje betekende meteen het afscheid van gedelegeerd bestuurder Bengt Calén. Vanavond begint bij Volvo Europa Truck een vier weken durend collectief verlof. Calén is vandaag aan zijn laatste werkdag toe. Hij wordt (voorlopig) opgevolgd door Jan Ohlsson die ook de fabrieken in Göteborg en Umea onder zijn hoede heeft. ,,De job zal ik niet missen, maar wel de mensen waarmee ik al die jaren samengewerkt heb'', zei Calén gisteren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio