Ook Edwards betrapt op doping

Ook Edwards betrapt op doping

Foto: © REUTERS

Ze blijven vallen als vliegen in de atletiek: de Amerikanen die op doping betrapt worden. Ook Torri Edwards en de Belgische Amerikaan Eddy Hellebuyck plasten namelijk positief. Als Kim Gevaert proper blijft, wordt het op de duur nog moeilijk om acht atleten in de olympische spurtfinales te krijgen.

Edwards is positief bevonden op nicethamide, een middel dat het hart en de ademhaling toestaat om beter te werken. De spurtster uit de stal van de vermaarde coach John Smith, die alweer één van zijn atleten ziet sneuvelen maar niet zijn olympische kampioen Maurice Greene, plaste positief op 24 april in Fort-de-France. Een schorsing van twee jaar dreigt voor de atlete die vorig jaar, tijdens het wereldkampioenschap, helemaal doorbrak met goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter. Waarschijnlijk mag ze nu niet deelnemen aan de Olympische Spelen.

Goed nieuws Gevaert

Kim Gevaert ziet de laatste maanden op de 100 en 200 meter haar potentiële tegenstanders in de olympische finales één voor één uitvallen. Zijn al geschorst: wereldkampioene Kelli White, Chryste Gaines en indoorwereldkampioene Michelle Collins uit de VS en Anastasia Kapasjinskaja uit Rusland. Zijn in opspraak gekomen maar (nog?) niet veroordeeld, en wel in de zaak-Balco, het bedrijf dat de designersteroïde thg zou hebben geleverd: Marion Jones (VS), de Griekse Katharina Thanou en de Oekraïnse Zhanna Block. Toch krijgt Gevaert in augustus in Athene nog meer dan de handen vol met pakweg Christine Arron, Muriel Hurtis, Chandra Sturrup, Ivet Lalova, Debbie Ferguson en Inger Miller.

Hellebuyck plast epo

De Belgische Amerikaan Eddy Hellebuyck is dan weer betrapt op epo, dat de uithouding verbetert. In 1996 liep hij de olympische marathon voor België; nadien vestigde hij zich in de VS en werd hij ook Amerikaan. Hij is al 42 jaar. Opvallend is dat Hellebuyck positief plaste tijdens een controle buiten competitie, op 30 januari. Zowel Hellebuyck als Edwards ontkennen dat ze ooit doping hebben genomen.Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.