Tekort van 300 miljoen in ziektezorg

De ziekteverzekering stevent dit jaar af op een tekort van ruim 300 miljoen euro, blijkt uit gegevens van de commissie Volksgezondheid. Nochtans kan door de promotie van generische geneesmiddelen - de goedkopere ,,kopieën'' van de originele merkgeneesmiddelen - al bijna 120 miljoen euro bespaard worden volgens de Christelijke Mutualiteit.
,,Wij vrezen dat de regering het gat in de begroting voor de ziekteverzekering zal proberen wegwerken door het remgeld te verhogen - dus door de kosten voor de patiënt hoger te maken. Maar er kan nog veel geld bespaard worden door de promotie van generische geneesmiddelen", zegt Marc Justaert van de Christelijke Mutualiteit (CM).

Generische geneesmiddelen zijn ,,kopieën'' van merkproducten waarvan de rechten vervallen zijn. De patiënt moet al sinds 2001 een hoger remgeld betalen voor het origineel, als er een generische alternatief bestaat.

De CM heeft becijferd dat het aandeel van de generische geneesmiddelen daardoor is gestegen tot 32,2 procent in ons land. De producenten van de merkgeneesmiddelen hebben in een reactie hun prijzen laten zakken. ,,Maar het kan nog veel beter'', aldus Marc Justaert. In Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland ligt het aandeel van de generische medicijnen op 44,5 procent. Een uitgekiend voorschrijfgedrag van de artsen kan voor de individuele patiënt een besparing opleveren van 400 tot 1.477 euro per jaar. Dat is vooral het geval voor mensen met chronische pijn, hartproblemen of depressies.

,,Het miljoenentekort is een megaprobleem: de ziekenhuizen, rusthuizen en psychiatrische instellingen kampen nu al met een structureel tekort van liefst 450 miljoen euro'', aldus kamerlid Luc Goutry (CD&V), ondervoorzitter van de commissie Volksgezondheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees