Dentergemse brouwerij dicht na overname Liefmans

Duvel wreekt zich op Lucifer

De Oudenaardse brouwerij Liefmans is wel gered door de overname door Duvel. De Dentergemse brouwerij Riva lijkt definitief de deuren te sluiten. Wat met haar merken zal gebeuren, is nog een vraag.

Bierjournalist Geert Van Lierde vermoedt dat voor bierliefhebbers de overname van Liefmans door Duvel-Moortgat een goede zaak is. 'Met de overname van Achouffe heeft de brouwerij bewezen dat ze veel respect toont voor bieren die ze er bij krijgt. Ze investeert ook in de brouwerij in Achouffe, terwijl ze evengoed de productie naar Breendonk zou kunnen overhevelen.'

Duvel belooft nu investeringen in de brouwerij in Oudenaarde van Liefmans. Daar wordt nochtans al jaren niet meer echt gebrouwen. Wel is er een mooi bezoekerscentrum aan de Schelde, en is er volop ruimte om het bier te laten lageren. Duvel kent die site ook door en door: haar verkoopsdirecteur, Olav Blancquaert, is de zoon van de vroegere zaakvoerder Rose Blancquaert, in haar tijd de enige vrouwelijke brouwer van België.

De gebouwen en installaties van brouwerij Riva in Dentergem heeft Duvel niet mee overgenomen. 'Het onroerend goed in Dentergem staat nog altijd te koop', bevestigt curator Herman Willaert. Zo'n 54 mensen verloren hun werk in het faillissement van Riva-Liefmans. Wat Duvel met de biermerken van Riva zal doen, is alsnog de vraag. Behalve Duvel produceert de brouwerij in Breendonk ook nog het almaar populairdere Vedettbier, het abdijbier Maredsous, en de eigen Bel Pils, terwijl het ook Achouffe opkocht. Samen met Palm brouwt het ook het witbier Steendonk, maar die joint venture stopt binnenkort. Palm heeft al een eigen 'blancheke' op de markt, de Steenbrugge-Wit, terwijl Duvel haar eigen witbier aan Vedett koppelt. Maar die wordt enkel in flessen verkocht. Dentergems witbier zou dus eventueel nog een aanvulling kunnen zijn op het Moortgat-gamma. Maar Vondel en de Riva-abdijbieren zijn niet echt superpopulair en overlappen wat Duvel zelf heeft met bij voorbeeld Maredsous. Ook het vroeger vermaarde Straffe Hendrik is wat van zijn pluimen kwijt.

De Lucifer van Riva is dan weer een wat zoeterige kopie van Duvel. De lancering ervan werd op tandengeknars onthaald bij de familie Moortgat. De overname is dan ook een soort van late wraak van Duvel op Lucifer. Wellicht willen de Moortgats die liever zo snel mogelijk van de markt.

De Liefmansbieren sluiten dan weer naadloos aan bij wat Duvel-Moortgat al te bieden heeft. 'Liefmans heeft een goede naam en reputatie bij bierkenners', zegt Geert Van Lierde. Bovendien heeft Duvel nu geen eigen fruitbier, terwijl Liefmans behalve zijn vermaard bruin bier ook een authentiek kriekenbier maakt, plus nog wat fruitbieren van recentere makelij onder de naam Fruitesse.

Liefmans is een van de oudere brouwerijen van ons land: ze bestond zeker al in 1679. In 1972 overlijdt brouwer Paul Van Geluwe de Berlaere en wordt de brouwerij een eerste keer verkocht. Uiteindelijk komt ze in 1990 in handen van brouwer Riva uit Dentergem, die toen nog van de familie De Splenter was. 'De Splenter had in die tijd grote ambities om echt een brouwerijgroep uit te bouwen. Zo had hij zich ook ingekocht bij Gouden Carolus en de Brugse brouwerij De Halve Maan. Beide zijn weer autonoom ondertussen. Hij veranderde ook de recepten van Liefmans, waardoor dat bier minder in achting raakte bij bierkenners. Maar de jongste jaren is dat weer hersteld.'

In 2002 werd Riva namelijk overgenomen door Gino Vantieghem en Renaldo Delabie. De witbieren verloren in die tijd almaar aan populariteit, dus beslisten zij te focussen op speciaalbieren. Ze veranderden de naam van de brouwerij van Riva naar het prestigieuzere Liefmans, en konden een hernieuwd succes verkrijgen met hun bieren. Maar voortdurend hadden ze een gebrek aan kapitaal, ondanks een inbreng van vijf miljoen euro van Fortis Private Equity. Uiteindelijk leidde dit tot het faillissement einde 2007. Sindsdien heeft Duvel-Moortgat bekomen dat ze de bieren van Liefmans en Riva zelf mocht beginnen te brouwen en te verdelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS