Cultuurpoliticus Maurits Wynants overleden

TERVUREN - Cultuurpoliticus Maurits Wynants uit Tervuren is maandag, na een slepende ziekte in Leuven overleden. Wynants was eenenzestig.

Wynants heeft jaren een belangrijke rol gespeeld in de culturele en politieke kringen van Tervuren. Hij was voorzitter van de Heemkundige kring en van de Vrienden van de School van Tervuren.

Op 2 januari 1983 werd hij gemeenteraadslid. Toen René Van Fraechem in oktober 1983 zijn burgemeesterssjerp aan Lea Foccaert doorgaf, werd de CVP'er Wynants schepen. De verkiezingen van oktober 1988 werden een groot succes voor de CVP en Maurits verlengde zijn schepenmandaat. Op 1 maart 1992 gaf hij, omwille van meningsverschillen met zijn partij, zijn ontslag als schepen en gemeenteraadslid.

Zijn politieke loopbaan leek voorbij maar in oktober 2000 stond hij op de Agalev-lijst. ,,Hij was een van de architecten van de coalitie van GT-VLD, Agalev en VU-ID. Met veertien van de zevenentwintig zetels hadden we een ruime meerderheid'' zegt burgemeester Bruno Eulaerts (GT). Wynants werd eerste schepen, bevoegd voor Cultuur, Onderwijs, Ontwikkelingssamenwerking en Integratie.

Intussen was hij in het Museum voor Midden-Afrika druk in de weer met onderzoek naar het Stanleyarchief. Maar de gezondheid wilde niet meer mee. Op 25 augustus 2004 stelde hij zijn schepenmandaat ter beschikking van zijn partij. Als gemeenteraadslid en als voorzitter van de gemeentelijke museumcommissie van het Hof van Melijn bleef hij de huidige meerderheid steunen.

,,Dankzij zijn ervaring waren mijn eerste maanden als ervaringloze en jongste burgemeester uit de geschiedenis van Tervuren niet onoverkomelijk. Samen hebben we hard gewerkt aan een aantal hervormingen in de onderwijs- en cultuurwereld'', zegt burgemeester Eulaerts.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 10 december om 10 uur in de Sint-Janskerk van Tervuren. (WFH)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio