Steenrijke ondernemersfamilie verdacht van megafraude

Familie Santens wast 200 miljoen wit

Familie Santens wast 200 miljoen wit

Marc Santens (links) en zijn neef Lieven Santens (grote foto), oud-burgemeester van Oudenaarde, werden in verdenking gesteld, net als vier van hun kinderen. David Stockman

OUDENAARDE - Twee jaar na de huiszoekingen bij de Oudenaardse ondernemersfamilie Santens bevestigt het parket dat de badstofproducent ruim 200 miljoen euro zwart geld heeft witgewassen. Nu het onderzoek zijn einde nadert, dreigt een van 's lands 100 rijkste families definitief van zijn voetstuk te vallen.

'Hoe het komt dat die van Santens zo lang hun zwart geld hebben kunnen witwassen? Omdat hun handdoeken zo goed afdrogen!' Het grapje doet al langer dan vandaag de ronde in Oudenaarde, de thuisstad van Santens. De textielgroep, opgericht in 1913, is vanuit het Oost-Vlaamse stadje uitgegroeid tot een wereldwijde speler in de sector van het bad- en keukenlinnen. Op de hoofdzetel in Oudenaarde werken zo'n 500 mensen en een dikke negentig procent van de productie - algauw 100.000 handdoeken per dag - gaat naar het buitenland.

Nu heeft het parket van Oudenaarde dus bevestigd dat er voor 200 miljoen euro aan zwart geld is witgewassen via Santens International en constructies op belastingparadijzen. Dat ging al die jaren gepaard met het systematisch vervalsen van officiële documenten en fiscale aangiftes. Zes mensen zijn in verdenking gesteld, allen lid van de familie Santens. Het gaat om de 83-jarige Marc Santens uit Oudenaarde en de 76-jarige Lieven Santens uit het naburige Wortegem-Petegem en vier van hun kinderen. Geen van de verdachten is aangehouden.

Volgens gerechtelijke bronnen is er beslag gelegd op zo'n 34 miljoen euro aan roerende en onroerende goederen. Verschillende beslagleggingen zouden echter al door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zijn opgeheven, weliswaar onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de professionele fondsen zouden worden geïnvesteerd in de bedrijven van de familie.

De verdachten zijn niet van de minsten. En niet alleen wegens het familiefortuin - met een geschat vermogen van 170,6 miljoen euro plaatst zakenblad Trends de Santensen op een 65ste plaats in de top 100 van rijkste families in ons land - maar nog meer wegens de diepgewortelde vertakkingen in het Belgische bedrijfsleven én de politiek.

De bekendste verdachte is Marc Santens, de 83-jarige 'peetvader' van de groep. Hij was jarenlang voorzitter van het familiebedrijf, dat hij mee uitbouwde tot een internationale speler van formaat. Het leverde hem in 1986 de adellijke titel van 'baron' op voor bewezen diensten aan de textielnijverheid in ons land. Marc Santens was van 1994 tot 1997 voorzitter van de Kredietbank (nu KBC) en was daarnaast ook bestuurder bij onder meer Sabena, Groep Brussel Lambert en Alcatel-Lucent Bell. Vandaag is zijn zoon Jean-Baptiste de gedelegeerd bestuurder van de groep. Ook zijn dochter, Isabelle Santens, is actief in het bedrijfsleven: zij leidt de groep Andres, bekend van de kledingmerken Xandres en Hampton Bays.

Golf en politiek

Ook Marcs neef, de nu 76-jarige Lieven Santens, wordt verdacht. Zijn naam wordt in één adem genoemd met die van Lucien Vanwynsberghe (77). Samen zijn ze eigenaar van Mc Three Industries, een tapijtgroep uit Waregem en Deerlijk, waar zo'n 300 mensen werken. Lieven Santens is ook eigenaar van de Lisakat Group, met naast de tapijtproducent ook bouwmaterialengroep Lecot en RF Technologies, specialist in brandwerende producten. Lieven Santens was tussen 1988 en 2000 burgemeester van Oudenaarde voor de toenmalige CVP (nu CD&V). Eind de jaren 60, begin de jaren 70 stond hij mee aan de wieg van de Golf- & Countryclub Oudenaarde, waarvan hij tot vandaag president is. Hij vond dat Oudenaarde een plek nodig had waar leidinggevende personen uit de industrie, de handel en de overheid elkaar konden ontmoeten in alle discretie en op niveau.

Corrigeer

NIEUWS