Buitenechtelijke dochter nam afscheid van Bernhard

Buitenechtelijke dochter nam afscheid van Bernhard

Alexia Lejeune als tienermeisje. Foto: © Benelux Press

Alexia Grinda-Lejeune, de 37-jarige buitenechtelijke dochter van de Nederlandse prins Bernhard heeft een paar dagen voor de begrafenis op het paleis Soestdijk afscheid mogen nemen van haar vader. Dat zegt haar 32-jarige halfbroer Cyril Lejeune in de Nederlandse krant De Telegraaf. Alexia, werd volgens haar broer warm ontvangen door de koninklijke familie. Op de begrafenis in Delft was ze echter niet welkom.

De dood van prins Bernhard heeft in de Nederlandse media een nieuwe zoektocht op gang gebracht naar vermeende buitenechtelijke kinderen van de echtgenoot van koningin Juliana. Want dat Beatrix, Margriet, Irene en Christina minstens nog een Franse halfzus hebben, is al jaren een publiek geheim. Daarnaast duiken af en toe ook verhalen op over een tweede halfzus in Amerika en twee buitenechtelijke zonen in Londen.

Bernhard heeft het bestaan van die Londense zonen begin dit jaar nog in de meest krachtige bewoordingen als pure onzin afgedaan, maar op de berichten rond Alexia is hij nooit ingegaan. ,,Ik heb kennis genomen van de publicaties over haar, maar ik verkeer niet in de positie om daarover iets te zeggen'', schreef hij in zijn opmerkelijke open brief aan het Nederlandse volk eerder dit jaar.

De eerste glimp van Alexia dook op in 1976, toen de New York Times onthulde dat prins Bernhard in het Lockheed-schandaal steekpenningen had aanvaard om een Parijs probleempje op te lossen. Dat probleempje heette Hélène Grinda, een knap fotomodel dat aan een drie jaar durende relatie met Bernhard een _ toen al negenjarig _ dochtertje overgehouden had.

Poupette

Berhard had zijn Belle Hélène leren kennen kort na zijn huwelijk met koningin Juliana toen hij in Frankrijk een behandeling onderging voor rugklachten bij de vader van Hélène Grinda. De achttienjarige Hélène volgde op dat moment toneelschool en werd kort daarop perschef van haar broer, de Franse tenniskampioen Jean Noël Grinda.

Via het internationale tenniswereldje werd Hélène al vlug ontdekt als fotomodel en ze leek zelfs op weg naar een schitterende filmcarrière toen plots het noodlot toesloeg: ze werd getroffen door de ziekte van Hodgkin, een _ in die tijd _ moeilijk te behandelen lymfeklierkanker. Prins Bernhard schoot de dochter van zijn rugchirurg meteen ter hulp en liet haar overkomen naar Nederland om er een nieuwe behandelingsmethode te ondergaan.

Tijdens haar herstel verbleef Hélène in het prinselijk jachthuis in Wassenaar en het is daar dat de vlam in de pan sloeg: Bernhard en Hélène werden verliefd en ze hielden er tot in 1969 een stiekeme relatie op na. De prins nam zijn Poupette of Pussy , zoals hij haar noemde, meermaals mee op safari en toen ze in 1966 zwanger geraakte, kocht hij haar voor 500.000 gulden een penthouse aan de exclusieve Avenue Raphaël in Parijs.

Na de geboorte van Alexia bleef prins Bernhard zijn dochter en haar moeder regelmatig opzoeken, ook nadat er een einde kwam aan de relatie. Zo heeft hij geen enkele verjaardag van Alexia gemist en samen brachten ze ook verscheidene vakanties door. Drie jaar na de breuk met Bernhard hertrouwde Hélène met de flamboyante baron Stanislas Lejeune, die onder meer Filips De Schone en een zus van Napoleon onder zijn voorvaderen mag rekenen. Het huwelijk hield amper drie jaar stand, maar intussen had Alexia er wel twee halfbroertjes _ Cyril en Guillaume _bij.

Geen Hollander die ooit van de affaire gehoord zou hebben, ware het niet dat Bernhard in 1975 zijn vingers brandde aan het Lockheed-schandaal los. De Nederlandse prins zou, in ruil voor legeraankopen, door de Amerikaanse vliegtuigbouwer rijkelijk vergoed zijn, wat hem in staat stelde om zijn dochter en haar moeder maandelijks 4.000 dollar uit te keren zonder dat koningin Juliana of de Nederlandse belastingbetaler voor hun alimentatie hoefden op te draaien.

Hélène en Alexia Grinda-Lejeune werden op slag hot news in Nederland en kregen maandenlang horden fotografen achter zich aan. Tien jaar heeft die mediastorm geduurd, maar alle smeuiige verhalen over zijn liefdesjaren met Hélène Grinda hebben prins Bernhard nooit belet om zijn vriendin en dochter nog regelmatig op te zoeken.

,,Alexia heeft altijd kunnen rekenen op de warme aandacht van haar vader'', zei haar halfbroer Cyril Lejeune tegen een reporter van De Telegraaf die hem de afgelopen dagen in een chique Parijse wijk opzocht. ,,De prins was een goed mens, zowel voor Alexia als voor mijn moeder. Hij zocht hen vaak op en heeft goed voor hen gezorgd. Ze hebben allebei veel verdriet door zijn overlijden.''

Volgens Lejeune is de inmiddels 37-jarige Alexia vorig weekeinde met groot respect ontvangen toen ze op Soestdijk afscheid nam van haar vader. ,,Alexia heeft zielsveel van Bernhard gehouden. Ze is kapot door zijn dood. Voor haar was hij altijd een lieve vader, dat hij toevallig ook prins was deed er niet toe'', zei Cyril Lejeune.

Volgens de halfbroer is Alexia na haar bezoek aan Soestdijk samen met haar moeder en een paar goede vrienden in het buitenland ondergedoken. De nieuwe mediajacht op Bernhards' buitenechtelijke dochter en de speculaties over de rol ze nog kan spelen zouden haar te veel geworden zijn. ,,Als het van Alexia afhangt dan zal niemand nog van haar horen. Alle verhalen dat ze nu haar plaats wil opeisen zijn klinkklare onzin. Alexia wil alleen maar rust'', zei Cyril Lejeune.

Dat Alexia niet welkom was op de begrafenis zelf, heeft haar niet geraakt. ,,Ze had daar alle begrip voor. Haar aanwezigheid zou wellicht een grote media-aandacht en veel onrust veroorzaken. Dat is het laatste wat Bernhard en Alexia gewild zouden hebben'', zei Cyril Lejeune.

{lt}hnd{gt}Willy DE BUCK{lt}end{gt}

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees