Fit & Gezond

Tips van relatiedokter Rika Ponnet

Het belang van een goede knuffel

Het belang van een goede knuffel

Foto: ap

NVT - Ik (55) heb een latrelatie met een tien jaar jongere man. Soms heb ik behoefte aan een knuffel, een aanraking, zodat ik het gevoel heb dat hij mij ook graag ziet los van de seks. Hij is dat blijkbaar totaal niet gewend en heeft er weinig kaas van gegeten. Voor mij is het heel belangrijk. Overdrijf ik?

Vrouwen hebben gemiddeld meer behoefte aan intimiteit, mannen meer aan seks. 'Te weinig knuffelen' is dus een veel voorkomende verzuchting

Jouw behoefte aan intimiteit in de brede zin van het woord is helemaal niet overdreven. Het is een belangrijk aspect in elke relatie, het zorgt voor een gevoel van verbondenheid en geborgenheid, het is ook de voedingsbodem waarop seks op lange termijn het best gedijt. Ik denk dat je dit weet, maar dat je onzeker bent door het leeftijdsverschil tussen jou en je partner. De maatschappelijke vooroordelen hierover zijn immers heel sterk en ze beïnvloeden ook jouw kijk op je relatie. De redenering is dan dat je een man van tien jaar jonger hebt voor de seks (type toyboy dus) of dat hij op zijn minst vooral daarom met jou samen is (seks met een oudere vrouw is complexlozer want haar verwachtingen liggen lager).

Of dit inderdaad de basis is van jullie relatie, daarop kan alleen jij een antwoord geven. Wat los van het leeftijdsverschil een rol kan spelen, is het feit dat jullie een latrelatie hebben. Doordat je elkaar minder vaak ziet, op afgesproken tijdstippen, maakt seks zo goed als altijd deel uit van het samenzijn. In een samenleefrelatie is dat anders. Daar zijn er veel momenten zonder seks, waardoor er meer ruimte is voor intimiteit. Om intimiteit tot stand te laten komen, is er tijd nodig en vooral ook een rustige sfeer, iets wat minder makkelijk lukt in de context van een latrelatie. Meer tijd samen doorbrengen, ook eens een langere periode onafgebroken samen zijn (bijvoorbeeld een vakantie) kan hierin verbetering brengen.

Verder is het ook zo dat vrouwen in hun relatie gemiddeld (en ik leg daarop de nadruk) meer behoefte hebben aan intimiteit en mannen meer aan seks. Het is dus een veel voorkomende verzuchting. Hier is er maar één remedie, en dat is praten over je verlangens en zelf ook fysiek geven wat je wilt terugkrijgen. Doe dit op een niet-aanvallende manier. Geef aan wat het voor jou betekent, hoe belangrijk het is als een bevestiging van jullie liefde en samenzijn. Knuffel en aai ook zelf. Dat zal in het begin misschien vooral geïnterpreteerd worden als een signaal voor 'ik heb zin in seks'. Laat hem weten dat die associatie voor jou prima is, maar niet noodzakelijk. Toon ook hoe fijn je het vindt als hij stappen zet op weg naar intimiteit. Op deze manier uitkomen voor wat je diepste verlangens en noden zijn, kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen in je relatie. Merk je dat het hierop toch vastloopt, dat hij er helemaal niet voor openstaat, dan zitten we opnieuw bij ons eerste scenario: een relatie die enkel en alleen op seks gebaseerd is. Ik hoop voor jou dat het anders uitdraait.

Rika Ponnet is seksuologe en runt samen met haar partner het relatiebureau Duet. Door haar ruime expertise en nuchtere kijk is ze een veelgevraagde relatiedeskundige. Ze schrijft geregeld voor kranten en tijdschriften. www.duetrelatiebemiddeling.be

Herlees alle tips en debatteer mee opwww.nieuwsblad.be/relatiecoach

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees