VKW en Unizo houden vinger aan de pols van ondernemend Limburg

HASSELT - De werkgeverskringen VKW-Limburg en Unizo-Limburg werken samen om een duidelijk zicht te geven op de economische situatie in de provincie. Ze noemen het de Polsslag van Ondernemend Limburg (Pol). Viermaandelijks zullen beide kringen uitpakken met een nieuwe Pol.

Concreet bestaat de Pol uit een tiental meerkeuzevragen over omzet, marktvraag, tewerkstelling, investering, export en winstmarge. ,,Deze eerste keer vulden niet minder dan 500 bedrijven, detailhandelaars en zelfstandigen, de vragenlijst in. André Remans, voorzitter Unizo-Limburg: ,,Het unieke van deze polsslag ligt voornamelijk in de combinatie van een aantal dingen. De Pol wordt namelijk niet afgeleid van statistieken; integendeel, de resultaten zijn gebaseerd op de reële ervaringen en verwachtingen van de Limburgse ondernemingen. Het zijn trouwens hun beslissingen die bepalen welke richting het met economisch Limburg zal uitgaan.'' Deze manier van werken betekent ook dat de resultaten van de Pol uiterst representatief zijn en tevens relevant voor de provincie.''

Concreet is de Pol een cijfer tussen -100 en +100. ,,Een positieve Pol wijst op een groei, een negatieve Pol op een daling.'' De Pol na de eerste bevraging geeft een positieve score van +18,3, wat volgens het VKW zeker niet slecht is.

Remans vestigde er gisteren de aandacht op dat het tijdens de verwerking van de resultaten opviel dat de verwachtingen van de detailhandel veel minder hoog zijn dan die van de groothandel. ,,In de bouwsector wordt dan wel weer veel verwacht van het komende kwartaal.''

Tenslotte viel het op dat de verwachtingen in Midden- en West-Limburg het hoogst zijn.

Lode Essers, voorzitter VKW-Limburg meent tenslotte dat de Pol best gekoppeld zou kunnen worden aan de conjunctuurbarometer van de Voka, om op die manier tot een wetenschappelijk en aan de realiteit gefundeerd totaalbeeld van de Limburgse economie te komen. (MVZ)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio