De Ploeg van het Seizoen volgens de naakte cijfers

De Ploeg van het Seizoen volgens de naakte cijfers

Foto: Belga

De play-offs moeten nog van start gaan, maar de reguliere competitie heeft al wel een licht geworpen op wie nu net de uitblinkers van de Belgische competitie zijn. Op basis van de punten die de spelers na elke wedstrijd kregen van onze voetbalredactie, selecteren wij de Ploeg van het Seizoen. Met de naam of reputatie van een speler wordt geen rekening gehouden, enkel de rauwe cijfers zijn van tel. In functie van een aanvallende 3-4-3-opstelling zijn dit de elf topspelers in de Belgische competitie:

Doelman: Silvio Proto
Anderlecht heeft de minste aantal tegendoelpunten van de competitie, en Proto heeft daar een groot aandeel in. Paars-wit voetbalt meestal op de helft van de tegenstander, maar Proto blijft negentig minuten geconcentreerd om de angel uit de tegenaanval te halen.

Rechtsachter: Davy De fauw
Na tien jaar in de Nederlandse competitie kwam De Fauw terug naar zijn vaderland. De rechtsachter werd bij Zulte Waregem meteen tot kapitein gebombardeerd en speelde al elke minuut in de competitie. Ging niet mee ten onder tijdens zwakke competitiestart van Essevee.

Centrale verdediger: Jeroen Simaeys
Afgelopen zomer was Simaeys speler op overschot bij Club Brugge, waar hij voor een prikje werd weggehaald door landskampioen Genk. Daar ontpopte hij zich tot leider van de zwalpende defensie. Een sluwe verdediger met goede voeten.

Centrale verdediger: Melli
Juan Alberto Andreu Alvarado - Melli voor de vrienden -is niet alleen defensief sterk, hij pikt bij AA Gent ook geregeld zijn doelpuntje mee. Vooral in wedstrijden waarin Gent onder druk staat, blinkt de polyvalente verdediger uit.

Linksachter: William Vainqueur
Wie op zijn 17de debuteert in de Franse Ligue 1 en het tot jeugdinternational van Les Bleus schopt, heeft wat in zijn mars. Vainqueurs passing en balcontrole horen bij de top van de competitie, al zou hij bij Standard meer in het vijandige strafschopgebied mogen opduiken.

Rechtermiddenvelder: Vadis Odjidja
Qua talent heeft het altijd goed gezeten bij Odjidja, maar het kopje wilde niet altijd mee. Dit seizoen lijkt hij bij Club Brugge eindelijk een goed mentaal evenwicht gevonden te hebben, wat zich op het veld vertaalt in prima prestaties. Zowel aanvallend als verdedigend maakte de middenvelder het laatste jaar flinke progressie. Een fitte Odjidja kan van levensbelang zijn voor de stille titeldroom van blauw-zwart.

Verdedigende middenvelder: Bernd Thijs

Bernd Thijs is als goede wijn: hij wordt beter met de jaren. De middenvelder van AA Gent is door zijn balrecuperatie en passing het kloppend hart van de Buffalo's. Ook op stilstaande fases is de roodharige Limburger steeds dreigend. Met tien doelpunten is Thijs zowaar co-topschutter van Gent.

Linkermiddenvelder: Kevin De Bruyne
De Bruyne is niet de gemakkelijkste - tijdens de rust van de wedstrijd tegen Lokeren haalde hij flink uit naar zijn collega's - maar hij loodste landskampioen Genk wel puur op individuele klasse naar Play-off 1. Het worden zijn laatste wedstrijden op Belgische bodem, want na het seizoen gaat hij naar Chelsea.

Rechteraanvaller: Benjamin De Ceulaer
Als tiener brak hij door als guitige dribbelkont bij Sint-Truiden, maar het ontbrak De Ceulaer aan efficiëntie. Tien jaar later is de spits bij Lokeren wel dodelijk voor doel geworden. Gekoppeld aan zijn fijne techniek en beweging voor doel is hij één van de sterkste spitsen van de competitie. De Limburger zag zijn sterk seizoen bekroond met zijn eerste selectie voor de Rode Duivels. Zijn doelpunt tegen Club Brugge behoorde tot de mooiste tien goals van het jaar ter wereld.

Diepe spits: Gohi Bi Cyriac
Mémé Tchite mag dan het meeste aandacht opeisen, zijn spitsbroeder Gohi Bi Cyriac maakt nog meer indruk bij de Rouches. Techniek, een strak schot maar vooral snelheid zijn de voornaamste troeven van de Ivoriaan, die dit seizoen helaas niet meer in actie komt. Ook naast het veld heeft hij de need for speed, want Cyriac stapelt de snelheidsboetes op. De aanvaller verlengde zijn contract tot 2016 bij Standard, maar de vraag blijft of hij volgend jaar nog in de Belgische competitie speelt.

Linkeraanvaller: Matias Suarez
Suarez heeft de leemte die ontstaan was na het vertrek van Boussoufa helemaal opgevuld, en zelfs meer. De Argentijn heette een mooi-weer-voetballer te zijn, maar met die reputatie maakte hij komaf toen hij in januari de Gouden Schoen won. Doelpunten, assists, weergaloze dribbels: Suarez is een alleskunner die ook in de Europa League bewees klaar te zijn voor een stap hogerop.

Bank:
Thomas Kaminski (OH Leuven)
Jordan Remacle (OH Leuven)
Jonathan Delaplace (Zulte Waregem)
Niki Zimling (Club Brugge)
Hernan Losada (Beerschot)
Killian Overmeire (Lokeren)
Jérémy Perbet (Bergen)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.