Dierenjournaal


-  Meer reuzenpanda's dan gedacht
-  IJsbeer en grizzly gekruistMeer reuzenpanda's dan gedacht

In het wild leven nog twee keer zo veel reuzenpanda's dan tot voor kort werd aangenomen. Dat stellen Britse en Chinese onderzoekers die een nieuwe telmethode hebben gehanteerd. De reuzenpanda geldt al jaren als een van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld. Officieel lopen er in het wild ongeveer 1.590 exemplaren rond terwijl er in gevangenschap nog 180 leven. Volgens de wetenschappers ligt het aantal wilde reuzenpanda's echter veel hoger. Ze stellen dat er in de bergachtige bamboebossen van Centraal-China zelfs zo'n 2.500 tot 3.000 leven. Ze baseren hun getallen op DNA-onderzoek van uitwerpselen. Via deze methode kunnen individuen haarfijn worden onderscheiden.

IJsbeer en grizzly gekruist

Voor het eerst is in het wild een kruising vastgesteld tussen een ijsbeer en een grizzlybeer. De hybride beer werd door een sportjager in Canada neergeschoten. DNA-onderzoek van het kadaver bracht de kruising aan het licht.

Jim Martell schoot het dier in april op Banks Island in het hoge noorden van Canada. Hij vermoedde dat hij geen gewone ijsbeer had gedood want het dier had een dikke, crèmekleurige vacht - net als een ijsbeer - maar de lange klauwen, de gekromde rug, het ietwat platte gelaat en bruine vlekken rond de ogen, op de rug en op een voet wezen in de richting van een grizzlybeer.

Genetisch onderzoek in een lab heeft intussen bevestigd dat het dier inderdaad een zeldzame kruising was tussen beide soorten. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat zo'n hybride beer in het wild is vastgesteld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees