De schreeuw van de Muur

GERAARDSBERGEN - Met gebalde vuisten en een oerkreet die kasseien doet daveren. Zo kwam Henry Van Rossom (23) weer in beeld bij de doortocht van de wielrenners op de Kapelmuur. De jongeman stond op exact dezelfde plaats als vorige jaren het peloton aan te moedigen.

Net als de voorbije drie jaar stond Antwerpenaar Henry Van Rossom ook gisteren weer in de eerste rij op de Kapelmuur. Geen toeval, want de student toegepaste economische wetenschappen wil niets van de mythische doortocht van de Ronde missen op de kasseien van Geraardsbergen.

'Ik hou echt van de koers', zegt Henry. 'Zelf beklom ik ooit de Mont Ventoux, maar mijn fietsactiviteiten staan nu op een laag pitje. Ik volg de wielerwedstrijden op televisie. Maar de Ronde van Vlaanderen, die wil ik absoluut live meemaken. Dat kan je het best vanop de Muur, een echt wielermonument waar vaak de beslissing valt. Ik hoop dat de Muur ook de volgende jaren nog in de finale wordt opgenomen, zoniet wordt het hier een saaie boel.'

Henry en zijn vrienden stonden al om halfelf op hun vaste stek, aan de laatste bocht op de helling, op tientallen meter van de Mariakapel. En ze wijken geen centimeter van hun plaats, want straks rijden de renners weer rakelings voorbij. 'Het is een hele kunst om onze vaste plek te behouden', benadrukt Henry. 'Je moet je breed genoeg maken zodat je voldoende ruimte hebt. En als je even weg moet om te plassen of een biertje te halen, dan moeten je collega's ervoor zorgen dat je plaats niet ingenomen wordt.'

Oorverdovende oerkreet

Henry en zijn vrienden zijn niet de enige 'gewoontedieren' op de Kapelmuur. Naast hen staan enkele overenthousiaste Basken die elk jaar weer op de wielerafspraak zijn. Ze maken er samen met hun Vlaamse Muurmaten een gezellige dag van.

'Hoe de wedstrijd verloopt, weten we eigenlijk niet, we hebben geen radio mee', vertelt de Antwerpenaar. 'We doen het dus zoals de renners zonder oortjes. We komen hier vooral voor de adrenalinestoot die de doortocht van de renners ons telkens weer bezorgt. Het begint al met de rondcirkelende helikopters. Dan weet je dat de renners niet veraf meer zijn. Ik krijg dan echt rillingen, de adrenaline raast door mijn lijf.'

En als de wielrenners dan eindelijk om 15.23 de Muur beklimmen, neemt Henry zijn typische supportershouding aan. Met gebalde vuisten, gebogen knieën en een oorverdovende oerkreet stuwt hij de renners vooruit.

Gisteren kon hij een zwoegende Cancellara zelfs een duwtje in de rug geven. Een moment van ultiem supportersgeluk voor Henry. 'Ik ben eigenlijk fan van Tom Boonen, maar heb respect voor alle renners. Het zijn stuk voor stuk uitzonderlijke atleten.'

Zijn typische aanmoedigingspose is intussen vereeuwigd op heel wat foto's van binnen- en buitenlandse persfotografen. Er is zelfs een Spaanstalige Facebookgroep in het leven geroepen voor de fans van wat ze noemen de 'freak van de kapel'. Die telt al 266 leden.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.