Tweevoudige Italiaanse ex-winnaar en dopingzondaar topfavoriet voor matig bezette Giro

Ivan Basso op zoek naar triple in Giro

Ivan Basso op zoek naar triple in Giro

Ivan Basso Foto: Photo News

Doet veteraan Ivan Basso het een derde keer in de Giro d'Italia of doet hij het niet? Dat is de hamvraag van de allereerste grote ronde van het seizoen die vandaag start in het Deense Herning. Basso, bij gebrek aan beter, want alle grote rondecoureurs geven niet thuis. Hugo Coorevits

In Italië zelf wordt de 95ste editie voorgesteld als het duel tussen Ivan Basso en de uittredende winnaar Michele Scarponi, maar dat is slechts schone schijn. De werkelijkheid is dat de spoeling heel dun is. Zonder de geschorste Contador (eveneens geschrapt als eindwinnaar van vorig jaar), Andy Schleck, Cadel Evans, Bradley Wiggins, Denis Menchov en Vincenzo Nibali kom je al snel uit bij mensen als Joaquim Rodriguez (vorig jaar ziek gestart), Roman Kreuziger, Damiano Cunego en Fränk Schleck.

De late wissel van Johan Bruyneel - de oudste Schleck voor de geblesseerde Fuglsang als kopman van RadioSchack - was voor de nieuwe Girobaas Michele Acquarone een geschenk uit de hemel. Vraag is of Fränk Schleck er zelf zo over denkt want eerst was hij niet happig om stand-in te spelen voor de Deen Fuglsang. Al zag hij snel in dat deze Giro ook voor hem een uitgelezen kans is.

'Ik hoop vurig dat de geschiedenis zich herhaalt', zegt Johan Bruyneel. 'Vier jaar geleden plukte ik Alberto Contador van het strand in Cadiz. Drie weken later won hij zijn allereerste Giro. Ik denk dat Fränk de laatste week mogelijkheden krijgt om toe te slaan in het hooggebergte. Het is aan de Liquigas-ploeg van Basso om de verantwoordelijkheid van de wedstrijd te dragen. Hij moet in eerste instantie volgen en toeslaan zodra zich een kans aandient.'

De Adelaar van Herning

Ivan Basso is dus de centrale figuur rond wie het in Italië de volgende drie weken draait. Bjarne Riis is de man rond wie het de volgende drie dagen in Denemarken draait. De Adelaar van Herning: dat was het koosnaampje van Riis toen hij in 1996 volgestouwd met epo de Tour won. De kale Deen begon daarna een blitzcarrière als manager van CSC en maakte wielrennen populair en tegelijk gecontesteerd in zijn eigen land.

Ivan Basso en Bjarne Riis vormden jarenlang een onafscheidelijk duo. Tot Ivan Basso op de vooravond van de Tour van 2006 in Straatsburg als een valsspeler van de megadopingzaak Operación Puerto gesommeerd werd om niet te starten. De breuk tussen de nochtans minzame en mentaal breekbare Basso en zijn koele ploegmanager Bjarne Riis was totaal. Basso zweette zijn schorsing uit. Twee jaar geleden won hij voor een tweede keer de Giro. Basso heeft zijn droom nog niet opgegeven om ooit de Tour te winnen. Daarbij spiegelt hij zich aan Cadel Evans die vorig jaar op de Champs-Elysées zijn droom voor elkaar bracht. Toch vond hij het raadzamer om nu eerst maar te mikken op een derde Girowinst. Waardoor hij kan aansluiten bij een sliert van zes illustere namen als Fausto Coppi, Gino Bartali, Felice Gimondi en Bernard Hinault.

Ivan De Verschrikkelijke, zoals hij destijds voor zijn dopingbekentenis werd genoemd, moet dan wel afrekenen met zijn zwarte beest. De Passo dello Stelvio wordt de voorlaatste dag beklommen, onmiddellijk na een moordende driedaagse in de Dolomieten. Het was de allereerste reus die de achtjarige Basso met de fiets beklom, maar op de flanken van deze 2.758 meter hoge col verloor hij zeven jaar geleden ook de Giro.

Wereldster Cavendish

Basso heeft er trek in. Zo twitterde hij donderdag al hele zinnen die zo uit een cursus teambuilding lijken geplukt. 'Liquigas-Cannondale is meer dan een team.' Peptalk waaraan tegenstanders als solist John Gadret of klimgeiten als José Rujano en Emmanuele Sella geen boodschap hebben.

De andere ster van dit op papier eerder fletse peloton is Mark Cavendish. De wereldkampioen van Team Sky kan in principe zondag en maandag al toeslaan in Denemarken. Zijn evenknie Marcel Kittel is er niet bij. Zijn zwaarste concurrent wordt de Amerikaan Tyler Farrar. Alle andere sprinters, onder wie de Belgische debutant Jens Keuleleire, behoren tot de tweede rij.

De nieuwe Girobaas Michele Acquarone hoopt dat er tussen de eerste (tijd)rit in Herning en de laatste tijdrit in Milaan een nieuwe Alberto Contador wordt geboren. Wij met hem mee.

Corrigeer