Informateur mikt op begin deze week

De Wever wil eerst basisakkoord met PS

De Wever wil eerst basisakkoord met PS

Bart De Wever heeft nog geen principeakkoord met de PS, maar bij de Franstalige socialisten klinkt toch gematigd optimisme. Jimmy Kets Foto: © Jimmy Kets

De informatieronde van Bart De Wever (N-VA) zit in een cruciale fase. De informateur werkt koortsachtig aan een kernakkoord met de PS op basis waarvan onderhandelingen met coalitiepartners kunnen starten. 'De contacten verlopen goed', luidt het bij de PS.

Het zijn spannende dagen voor de as N-VA/PS die een nieuwe federale regering op de been moet brengen. Informateur Bart De Wever hoopte afgelopen weekend zijn eindverslag voor de koning in grote lijnen op papier te zetten. Maar dat lukte niet helemaal.

De N-VA-voorzitter was al te druk bezig om met de Franstalige socialisten 'een basisakkoord' te smeden waarmee N-VA en PS naar de andere kandidaat-regeringspartijen kunnen trekken. 'Aan dat akkoord wordt volop gewerkt. De informateur doet er alles aan om te slagen', klonk het. 'Het is niet simpel. Maar als het niet mogelijk zou zijn, zou hij het niet proberen.' Concreet moeten de violen gestemd worden over drie zaken: hoe kan er 22 miljard worden bespaard, hoe ziet de staatshervorming eruit en hoe pakt ons land het economische herstel aan.

Optimistische boodschap

Aan PS-kant luidde het dat er dit weekend diverse contacten zijn geweest tussen De Wever en voorzitter Elio Di Rupo. 'De contacten verlopen goed. Het is nu zaak om een gezamenlijke basis te vinden', was de nogal optimistische boodschap. Opvallend: de Franstalige socialisten benadrukten wel dat 'er geen sprake kan zijn van een ontwerpakkoord zonder de andere mogelijke toekomstige coalitiepartners.' Met andere woorden: de PS wilde andere partijen niet voor het hoofd stoten als zouden socialisten en Vlaams-nationalisten al onderling een regeerakkoord bedisselen zonder inspraak van de anderen.

'De redenering is simpel: zonder PS en N-VA is het ondenkbaar dat een regering wordt gevormd', suste een goedgeplaatste bron die angst. 'Het is dus logisch dat de informateur nagaat of N-VA en PS elkaar kunnen vinden over de principes die een toekomstig regeerakkoord moeten schragen. Als dat lukt, dan volgt overleg met andere partijen. Die worden niet uitgesloten, het is gewoon een kwestie van prioritaire volgorde.'

Vandaag zou de informateur beslissen of zo'n basisakkoord erin zit. 'Hij moet zien hoeveel tijd hij nog nodig heeft. Tegen maandagavond (vanavond, nvdr.) zou goed zijn voor ons. Enkele dagen erbij kan ook', klonk het bij de PS. De Wever zelf mikt nog steeds op 'begin deze week'. Lukt een basisakkoord, dan zal hij de andere partijvoorzitters van andere partijen uitnodigen voor 'een tweede snelle gespreksronde'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees