Bosnische ex-verdediger bezwijkt op 35-jarige leeftijd aan hartstilstand

Suad Katana overleden

Suad Katana  overleden

Foto: © Photo News

De 35-jarige Suad Katana is zaterdag na een hartstilstand in Sarajevo overleden. Hij stond op het punt naar de oefenwedstrijd AA Gent-Aachen af te reizen. Aanslepend blessureleed noopte de Bosniër vorig seizoen na 270 competitiewedstrijden in België een punt achter zijn actieve loopbaan.

Suad Katana begon zijn profcarrière bij het Bosnische Zeljeznicar Sarajevo. Toen in 1992 de oorlog uitbrak in het voormalige Joegoslavië, vluchtte hij samen met zijn jeugdvrienden Gordan Vidovic (ex-Moeskroen) en Mario Stanic (ex-Club Brugge) naar Zwisterland. Katana kwam uiteindelijk terecht bij Racing Genk. Toen de Limburgse club na zijn tweede seizoen naar tweede zakte, vond hij onderdak bij AA Gent waar hij zich opwierp als een prima voetballende verdediger.

Johan Boskamp haalde de Bosnische moslim prompt naar het Astridpark. Na twee seizoenen liet Katana, onder andere wegens een conflict met Arie Haan, Anderlecht voor wat het was. Hij trok naar het Turkse Adanaspor maar na amper anderhalf jaar was hij alweer in België. Bij Lokeren vormde de 10-voudige international samen de Ivoriaan Patrice Zeré een meer dan betrouwbare centraal duo.

Rechterhand van Vidovic

Vorig seizoen moest hij na problemen met de adductoren en de knie een punt zetten achter zijn carrière. Sindsdien trad hij op als rechterhand van zijn boezemvriend Gordan Vidovic, die zijn brood verdient als spelersmakelaar. Katana keerde voor de kerstdagen terug naar Sarajevo. Hij was van plan om definitief in Bosnië te blijven om van daaruit spelers te scouten en aan te brengen bij Vidovic.

Hij laat een vrouw, een vierjarige zoon en een dochtertje van negen maanden achter. De redactie van onze krant betuigt haar diepste medeleven aan zijn familie en kennissen.

Corrigeer