Drukst bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van stadsbestuur ooit

Sint-Baafsplein was te klein

GENT - Zonder twijfel was de nieuwjaarsreceptie dit jaar op het Sint-Baafsplein de drukst bijgewoonde ooit. Het plein zag zwart van het volk. Het werd er zelfs aanzienlijk warmer. Het mooie weer zat daar natuurlijk ook voor iets tussen. 15.000 gratis traktaties is ook niet niks, maar blijkbaar vinden de Gentenaars het plezierig om op die manier het jaar in te zetten.

De nieuwjaarsreceptie is een samenwerking van de stedelijke Groendienst en de dienst Feestelijkheden alsook Free Time. 's Nachts hadden werknemers van de stad het ontwerp van Ronny Rogiest van de technische dienst Sint-Amandsberg uitgewerkt. Al de bloemen moesten ons ook vertellen dat het dit jaar het jaar van de Floraliën is. De boodschap is begrepen.

Burgemeester Beke verwees in zijn openingstoespraak nog eens naar het feit dat Gent dit jaar de titel van Gezelligste stad van Vlaanderen mag dragen. Hij verwierp wel de definitie van de dikke Van Dale die gezelligheid uitlegt als knus en huiselijk, om niet te zeggen saai. ,,Wij associëren gezelligheid liever met bruisend en avontuurlijk. Als er al van huiselijkheid sprake is, dan komt dit omdat voor menig Gentenaar de hele stad zijn thuis is.'' Hij deed ook een oproep voor diversiteit en verdraagzaamheid. Wennen aan verscheidenheid doe je best door dialoog, samenwerking en openheid voor andere meningen, zei hij.

Pierke Pierlala en 't Spelleke van drei Kluiten begonnen meteen de draak te steken met dat inderdaad soms melige woord gezellig. Ze haalden de pop van schepen van Toerisme Sas van Rouveroij boven om enkele prikken uit te delen naar het stadsbestuur. Over ,,De zuit, die woestijne die k'hoat'' of ,,de vervallene vismijn op het veerleplein.'' Ja, zo gezellig , zongen ze met Hollandse tongval.

Pierke had zijn traditionele nieuwjaarslied klaar. Ook daarin kwam de actualiteit aan bod. Van de perikelen in het Smak over de ,,kroakers'' van de ,,Breugse Puurte'' tot een ,,stad zoender Bossche ondanks Freya Van de Sossche'', maar uiteindelijk toch de stad ,,van eu, van mij, van oens dus, Gent met stip en steire''.

Zodra Pierke weg was, begon de politieharmonie eraan. Ze wist van geen ophouden. Al wie in het korps wat kon zingen, mocht het podium opdraven. Dominique De Vos, pas bij het korps, werd al meteen als een nieuw idool aangekondigd. Daarnaast maakten ze er een Gentse revue van. Luc Soens (Jawadde), Walter De Buck en Kurt Burgelman (Biezebaaze) kwamen langs. Fred Geirnaert diste Gentse grappen op. Roger van Hyfte kreeg vanop het balkon met zijn Il Silenzio iedereen even stil.

Deze zesde editie was de drukst bijgewoonde ooit. Om aan een drankje te geraken, er waren 15.000 gratis drankjes, moest je enig geduld oefenen. Sommige receptiegangers hadden hun eigen drank mee. De leden van duikclub Manta hadden zelfs champagne en hun eigen toastjes mee. In Gent is het jaar goed ingezet.Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio