Vakantie

Vlekken in graniet

Natuursteen oogt prachtig, maar hardnekkige vlekken kunnen roet in het eten gooien. Een Liviosbezoeker vraagt hoe hij die vlekken kan verwijderen.'We hebben een woning gekocht met in de keuken allerlei spatten en randen op het granieten werkblad. Ik kocht dus een product en een verstuiver die alle vlekken zouden doen verdwijnen. Thuis probeerde ik die uit, maar tevergeefs: alle plekken zijn er nog. Wat kunnen we doen?'

Graniet is een vlekgevoelig materiaal, waarschuwen de specialisten van Livios. Het is vooral belangrijk om de vlekken zo snel mogelijk te lijf te gaan met een vochtige doek. Vermijd daarbij schuurmiddelen. Het wordt aangeraden om een aanrechtblad ieder jaar te impregneren, zodat het blad altijd mooi blijft en beter bestand is tegen vlekken.

De meeste spatten, zoals watervlekken, zullen na enige tijd uit het graniet verdampen. Bij olie- en vetvlekken is dat niet het geval. Zodra die ingetrokken zijn, zijn ze nog moeilijk te verwijderen. Behandel die dus zo snel mogelijk met chloor, aceton of waterstofperoxide. Vlekken van voedingsmiddelen waarin kleurstoffen voorkomen, kan je oplossen met sterk verdunde zuren, zoals azijnzuur, zouten of fosforzuren. Wees voorzichtig hiermee.

Het best kan je deze middelen eerst uittesten op een onopvallende plaats. Vloeistoffen voor behandeling van speciale vlekken mag je niet rechtstreeks op het blad aanbrengen, wel met een doek. Dat voorkomt dat de vlekken gaan 'uitvloeien'. Werk van buiten naar binnen op de vlek, om te voorkomen dat ze groter wordt.

Een prangende vraag rond bouwen of renoveren? Surf naar www.livios.be . Een professioneel panel formuleert er een oplossing voor uw probleem.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees