'Je t'adore' scoort als enige Belgische single in iTunes-top 2006

Kate Ryan haalt slag alsnog thuis

Kate Ryan  haalt slag   alsnog thuis

Foto: © Eddy Van Ranst

Altijd willen weten welke liedjes die brave overbuur van je downloadt vanachter dat lichtgevende gordijn 's avonds laat? Het kan. iTunes, de grootste legale online muziekwinkel die het wereldwijde web rijk is, maakte gisteren zijn top-15 van 2006 bekend.

Op het Songfestival in Athene moest Kate Ryan dit jaar met Je 't adore nog afdruipen wegens te weinig stemmers die na het horen van het liedje de vinger op de (mobiele) telefoon hielden. Vandaag mag de Kempense Katrien Verbeeck (26) alsnog een beetje victorie kraaien, want haar meezinger is goed voor de hoogste vaderlandse notering (nummer 11) in de Belgische hitparade van iTunes .

De iTunes Store is de grootste legale online muziekwinkel, met het grootste muziekaanbod. In de aanbieding: meer dan 3,5 miljoen nummers en meer dan 65.000 podcasts (soort radioprogramma dat je kan downloaden) uit binnen- en buitenland. Ter info: een digitaal aangekocht liedje in de iTunes Store kost u 99 eurocent.

,,België doet het eigenlijk ongelooflijk goed op het vlak van downloads'', aldus woordvoerder Steven Van den Eynde van moederbedrijf Apple. ,,Na Engeland, Duitsland en Frankrijk is België het vierde belangrijkste land voor iTunes . We liggen daarvoor meestal in de balans met Italië, dat toch een pak meer inwoners heeft. Dat België al vroeg bij de dichtst bekabelde landen van Europa was, zal er wellicht iets mee te maken hebben.''

Hoeveel keer Kate Ryan aangeklikt werd met Je t' adore , wil Apple niet kwijt. ,,Da's geheim,'' aldus Van den Eynde. Welke cijfers er ook achter het downloadsucces liggen, ook Axelle Red mag zich gelukkig voelen nadat haar Jardin Secret , pas uit sinds begin oktober, net nog de iTunes top-15 van de cd's binnengedrongen is. Bij onze noorderburen mag Gabriel Rios zich dan weer gelukkig prijzen. De Gentse Puerto Ricaan veroverde er, met dank aan het reclamespotje voor Appelsientje dat zijn hit extra exposure gaf, met Broad daylight een zevende stek in de singles-top.

Helemaal gek van Crazy

Die iTunes Store publiceert vandaag een overzicht van de bestverkopende singles en albums van 2006, en dat in alle 22 landen waar de grootste online muziekcatalogus actief is. De bestverkopende single in het Belgische 'filiaal' was Crazy van Gnarls Barkley, op de voet gevolgd door Hips don't lie van Shakira en La camisa negra van Juanes. Enkel Shakira kwam haar succesnummer (nog) niet live brengen in België. Juanes (Suikerrock in Tienen) en Gnarls Barkley (Cactus festival in Brugge) deden dat in 2006 wel al.

Volledige top 15 Singles
1. Gnarls Barkley - Crazy
2. Shakira - Hips Don't Lie (featuring Wyclef Jean)
3. Juanes - La Camisa Negra
4. Bob Sinclar - Rock This Party
5. Red Hot Chili Peppers - Dani California
6. Black Eyed Peas - Pump It
7. Marco Borsato - Rood (Single Version)
8. Nelly Furtado - Maneater
9. Mary J. Blige en U2 - One
10. Bob Sinclar - World, Hold On
11. Kate Ryan - Je t'adore (Eurovision Mix)
12. Rihanna - SOS
13. Madonna - Hung Up
14. Black Eyed Peas en Sergio Mendes - Mas Que Nada
15. Bob Sinclar - Love Generation
Externe links
Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees