Geen parfum voor mijnheer, geen cd voor mevrouw

Belg geeft 415 euro uit aan gemiddeld 13 kerstcadeaus

Belg geeft 415 euro uit aan gemiddeld 13 kerstcadeaus

Foto: mhb/vum

De Belg besteedt gemiddeld 641euro aan eindejaarsaankopen. Het leeuwendeel daarvan gaat naar cadeaus. Cd's en dvd's worden veruit het meeste gegeven en voeren ook de verlanglijstjes aan.

We laten het geld rollen in de eindejaarsperiode. Gemiddeld 641 euro rekent de Belg voor zijn eindejaarsaankopen. Dat komt neer op een goede 2 procent van zijn beschikbaar jaarinkomen, een stijging met 2,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit resultaat ligt in de lijn van de gemiddelde kerstuitgave in Europa. Die bedraagt 662 euro of 1,8 procent meer dan vorig jaar. De cijfers komen uit een internationale studie van adviesbureau Deloitte. Daarvoor werden 9.122 Europeanen ondervraagd, onder wie 420 Belgen.

Ieren zijn de grootste besteders in de kerstperiode. Zij geven 1.360 euro uit. Nederlanders geven met 426 euro de minste centen uit. Opvallend is de vooruitgang van nieuwe EU-leden en opkomende economieën. Cyprus, Rusland en Turkije spenderen ongeveer het Europese gemiddelde, maar dat bedrag hapt een veel groter stuk uit hun beschikbare gezinsinkomen.

Vooral familie

De stijgende uitgaven weerspiegelen het optimisme van de Belg over de economische toestand van ons land. Volgens de studie denkt amper dertig procent van de Belgen dat het bergaf gaat met de economie. Vorig jaar was dat nog zestig procent. Driekwart van de ondervraagden ziet ook de eigen financiële situatie rooskleurig in en denkt dat in 2007 het beschikbare gezinsinkomen zal stijgen of gelijk zal blijven.

Cadeautjes happen het grootste stuk uit onze eindejaarsuitgaven. 415 euro heeft de Belg er veil voor, tegenover 149 voor eten en drinken en 77 euro voor uitgaan en overige kerstaankopen. Europeanen kopen gemiddeld tussen negen en achttien cadeaus. Belgen scoren vrij hoog met gemiddeld dertien pakjes per hoofd. Daar moet wel bij verteld dat het onderzoek de hele feestenperiode beslaat en ook sinterklaasgeschenken worden meegeteld.

Vooral familie wordt in de watten gelegd. De partner voert de lijst aan met gemiddeld 118 euro, gevolgd door kinderen (106 euro) en ouders (102 euro). Voor cadeautjes voor vrienden wordt gemiddeld nog 51 euro uitgetrokken en 38 euro blijft over voor liefdadigheid, wat minder is dan vorig jaar.

Man koopt wat hij zelf wil

Het juiste cadeau geven blijkt geen sinecure. De meeste ondervraagden weten wel zeer goed wat ze zélf willen krijgen, maar tasten nog vaak in het duister over de wensen van de anderen. Kinderen jonger dan twaalf blijken voor veel ondervraagden de moeilijkste categorie. Men geeft vooral speelgoed, maar computerspellen zitten nu ook voor de jonge kinderen in de lift. Voor tieners speelt men op veilig met cd's en dvd's, waardebons en kleine elektronica, zoals mp3-spelers en gsm's.

Gevraagd naar de cadeautjes die hij zelf het liefste krijgt, blijft de Belg vrij traditioneel. Cd's en dvd's voeren de top tien aan, gevolgd door boeken, kleren en waardebons en reizen. De top tien van de meest gegeven cadeautjes sluit mooi bij die verlanglijstjes aan. Cd's en dvd's staan op de eerste plaats, gevolgd door kleren (waarbij ook lederwaren en accessoires worden gerekend), cosmetica, waardebonnen en boeken.

Tussen mannen en vrouwen bestaan nog misverstanden. Heren doe je vooral plezier met cd's en dvd's, reizen, computer en elektronica. Dat van die cd's hebben de dames goed begrepen. Het is het meest gekochte geschenk voor de partner. De kleren en cosmetica die ze daarnaast vooral kopen, vallen minder in de smaak.

Het omgekeerde geldt echter evenzeer. Vrouwen zijn vooral tuk op kleren, waardebons en reizen, maar krijgen in de praktijk vooral cd's en dvd's of cadeautjes die mannen eigenlijk zelf willen krijgen. Met kleren en waardebons op de tweede en derde plaats zitten de heren dan wel weer raak.

Een kanttekening bij de studie: de enquêtes werden afgenomen in de week van 9 oktober, toen het opstellen van verlanglijstjes bij de meeste ondervraagden wellicht nog niet aan de orde was. U mag dus blijven hopen dat, met een paar subtiele hints, het gedroomde geschenk wél onder de kerstboom belandt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees