Umicore vindt partner in Australische Zinifex

De grootste in zink

De grootste in zink

Umicore-topman Thomas Leysen: ,,Dit is een veel beter project dan een beursgang van de eigen divisie.'' Foto: © BDW

Brussel - De zinkbedrijven van het Belgische Umicore worden versmolten met die van het Australische Zinifex.

Umicore en Ziniflex hebben maandag een principeakkoord getekend om hun zinkraffinage en legeringactiviteiten te bundelen.

Door de fusie zal een zinkmetaalbedrijf ontstaan dat wereldwijd 4.500 werknemers telt, van wie 780 in België aan de slag zijn. Een van de fabrieken die overgeheveld wordt naar het nieuwe bedrijf, is de zinksmelter van Umicore in Balen. Een fabriek die de literaire geschiedenis heeft gehaald dankzij het boek Groenten uit Balen van auteur Walter Van den Broeck.

Umicore en Zinifex creëren met de fusie van hun zinkdivisies 's werelds grootste zinkproducent. De onderneming zal met een productie van 1,2 miljoen ton zink een marktaandeel hebben tussen 10 en 12 procent, stelt de topman van Umicore, Thomas Leysen. Umicore heeft een belang van 40 procent in het nieuwe bedrijf, dat voorlopig nog geen naam heeft.

Naar de beurs

De afspraak is ook het zinkmetaalbedrijf medio 2007 naar de beurs te brengen. Umicore-topman Leysen verkiest alvast de Brusselse beurs. ,,Dat lijkt me een heel goede plaats om het zinkbedrijf te noteren. De notering van Umicore en Cumerio in Brussel toont aan dat het geen belemmering vormt om grote internationale investeerders aan te trekken. Kijk naar het aandeelhouderschap van Umicore. Dertig procent van de investeerders is Brits, 20 procent betreft Amerikanen. Voor zo'n belegger is het niet zo belangrijk waar je noteert.''

,,De grote troef van Brussel is de thuismarkt. De beleggers in België zijn vertrouwd met dergelijke bedrijven. En er is bovendien al een heel lange traditie dankzij de beursgeschiedenis van bedrijven zoals Vieille Montagne en Asturienne. Op de beurs van Brussel noteren, heeft het voordeel dat je beleggers kan aanspreken die vertrouwd zijn met grondstoffenbedrijven.''

Schaalvergroting moet

De verzelfstandiging van de zinkdivisie door Umicore komt niet als een verrassing. De bedrijfsleiding is al maanden op zoek naar de manier om de zinkafdeling los te koppelen van Umicore.

Uiteindelijk verkoos de bedrijfsleiding de vorming van een joint venture met een andere zinkproducent boven een beursgang van de eigen zinkafdeling. Thomas Leysen stelt dat de twee door de krachtenbundeling een duidelijk signaal geven aan de hele zinkindustrie.

Een schaalvergroting is volgens de topman van Umicore onvermijdelijk: ,,Door de samenvoeging van onze zinkafdeling met die van Zinifex creëren we 's werelds grootste zinkbedrijf dat bovendien als enige aanwezig is op de vier grote continenten. Een primeur in de zinkindustrie. Dat is een veel beter project dan een beursgang van de eigen zinkdivisie.''

De beleggers reageerde enthousiast. De koers van Umicore steeg met 5,9 procent, die van Zinifex met 4,1 procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees