Fit & Gezond

Mijn vriendin wil een relatie zonder seks

Mijn vriendin en ik zijn zes jaar samen. We hebben altijd een normaal seksleven gehad, maar de laatste tijd heeft ze steeds minder zin om te vrijen. Ze wil nu een 'platonische verhouding'. Ik weet niet wat ze bedoelt. Wat kan er nog en wat niet? Geen penetratie meer, daar zou ik nog mee kunnen leven. Maar een relatie zonder enige vorm van seks, dat zie ik niet zitten. Wat moet ik hiermee?Een langdurige relatie zonder seks is meestal maar een schraal dingWaarschijnlijk heeft het niet veel zin om met je vriendin te discussiëren over de inhoud van de term 'platonisch'. Ik denk dat ze je met een duur woord duidelijk wil maken dat ze liever geen seks meer met je heeft. Je hebt er alle belang bij om haar boodschap ernstig te nemen, wat niet wil zeggen dat je je moet neerleggen bij de situatie.

Dat je zo'n platonische verhouding niet ziet zitten, kan ik goed begrijpen. De meeste mensen verwachten dat wanneer ze in een relatie stappen, daar ook seks aan te pas komt. Die verwachting is in mijn ogen redelijk. Seks is nu eenmaal een van de basiselementen waarrond intieme liefdesrelaties zijn opgebouwd. Een langdurige relatie zonder seks is meestal maar een schraal ding, net zoals een relatie waarin er nooit wordt gesproken, ook maar leeg aanvoelt. Het is normaal dat er periodes zijn dat het allemaal wat minder is, maar dat is nog iets anders dan seks bij voorbaat uitsluiten.

Koppels die nooit seks hebben, bestaan. En bij een kleine minderheid is dat het resultaat van een positieve beslissing waar beide partijen echt achter staan. Maar in de meeste gevallen is het zo dat er seks- of relatieproblemen in het spel waren, en dat minstens één van de partijen het heeft opgegeven om nog moeite te doen. Vaak omdat hij of zij denkt dat het toch een verloren zaak is.

In feite is het een meevaller dat je vriendin openlijk aangeeft dat ze er geen zin meer in heeft. Dat geeft je tenminste een aanknopingspunt voor een gesprek. Ik zou haar in de eerste plaats op een rustige maar ondubbelzinnige manier duidelijk maken dat een relatie zonder seks voor jou geen optie is. Vraag haar tegelijk op een open manier hoe het zo ver is kunnen komen dat ze bereid is jullie seksleven op te geven. Laat weten dat je het belangrijk vindt dat jullie seksleven ook voor haar bevredigend is, en dat je bereid bent om daar moeite voor te doen. In het beste geval slaag je erin haar opnieuw hoop te geven dat verandering mogelijk is, en laat ze je weten wat er aan de hand is.

Verwacht niet dat alles kan worden opgelost in enkele gesprekken. Geef haar de tijd om haar verhaal te doen als ze er klaar voor is, en houd je emoties in toom als ze aankomt met pijnlijke boodschappen. Het is voor haar wellicht ook niet gemakkelijk om een patroon te doorbreken dat al enkele jaren duurt. En er is moed voor nodig om kritiek te formuleren op wat je partner doet in bed. Het zijn juist die pijnlijke boodschappen die je nodig hebt als je wil rechttrekken wat is scheefgegroeid.

Laat haar zien dat je die moeilijke gesprekken aankunt en bedank haar voor haar openheid. En als ze de bal in jouw kamp legt, doe er dan ook iets mee. Woorden zijn goed, maar daden zijn beter.

Je kunt van je vriendin niet verwachten dat ze seks met je heeft op momenten dat ze dat echt niet ziet zitten. Dring daar ook niet op aan. Wat je wel kunt verwachten, is dat ze haar verantwoordelijkheid opneemt en mee zoekt naar manieren om op termijn de seks voor jullie beiden opnieuw beter te maken. Wellicht zullen jullie door een moeilijke periode gaan. Dat is vervelend, maar niet abnormaal als je een langdurige seksuele relatie hebt.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij werkt voor het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en hij heeft een praktijk in Antwerpen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees