Vergunning voor breekinstallatie De Dijcker geweigerd

Vergunning voor breekinstallatie De Dijcker geweigerd

hls Foto: © hls

SINT-LIEVENS-HOUTEM - Gedeputeerde Jozef Dauwe deelde gisteren mee dat het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen de milieuvergunning weigert voor een breek- en zeefinstallatie van steenpuin op de terreinen van NV De Dijcker in Vlierzele.

NV De Dijcker beschikt over een breek- en zeefinstallatie in het havengebied van Gent maar het bedrijf zou die graag overbrengen naar Vlierzele om zo honderden transporten te besparen. Nu wordt het bouwpuin in Vlierzele verzameld, vervolgens naar Gent gevoerd en daarna komt het vermalen puin weer naar Vlierzele. 'Het breken in Vlierzele kan in een gesloten loods en gebeuren zodat geen noemenswaardige hinder ontstaat voor de buurt', motiveerde De Dijcker bij zijn aanvraag maar de buurtbewoners geloofden er niet in.

Omdat ze vreesden voor lawaai- en stofhinder verenigden ze zich in het actiecomité 'Geen breekinstallatie Strijmeers-Papegem'. Het Houtemse gemeentebestuur gaf positief advies voor de vergunning - zij het onder strenge voorwaarden - en de provinciale vergunningscommisie deed hetzelfde. Maar het gemeentebestuur van Lede, dat bij de adviezen niet geraadpleegd werd, verzette zich tegen de vergunning en diverse mandatarissen verklaarden te zullen lobbyen tegen de vergunning.

Gisteren maakte de deputatie bekend dat de vergunning geweigerd werd omdat ze de installatie te veel hinder kan veroorzaken voor de omgeving. Binnen een straal van honderd meter staan een vijftiental woningen en het Bloso Sportcentrum.

Financiële problemen

NV De Dijcker, die 350 mensen tewerkstelt, zit momenteel in financiële problemen en geniet gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers. Het bedrijf had gehoopt op de vergunning omdat die een onderdeel vormde van de lopende besparings- en, herstructureringsplannen. 'De weigering is een tegenslag', zegt directeur Dirk De Bruecker. 'Maar ook zonder vergunning zullen we overleven. We gaan de weigeringsmotivatie bestuderen en gaan mogelijk in beroep bij de minister.'

Het actiecomité reageert opgelucht op de weigering maar er is geen triomfalisme. Niemand wil in eigen naam reageren. 'We hebben actie gevoerd tegen de breekinstallatie en niet tegen De Dijcker. We hopen dat het bedrijf verder bloeit en groeit maar onze woonkwaliteit is prioritair.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio