,,Dansen is ons leven''

Jongeren uit hele wereld op auditie in Brussel

Jongeren uit hele wereld op auditie in Brussel

Cecilia (19) uit Argentinië (links) en Melkorka (17) uit IJsland hebben er alles voor over om bij Anne Teresa De Keersmaeker te kunnen dansen. Foto: © herman ricour

Vanavond gaat de levensdroom van dertig jongeren in vervulling. Dan zullen 181 kandidaten weten wie van hen vanaf september mag studeren aan de wereldberoemde dansschool P.A.R.T.S. van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Sommigen komen uit Korea, Argentinië en Japan en hebben er echt alles voor over om in Brussel te komen dansen.

Eén passie deelt de internationale bende jongeren tijdens de audities in Vorst. Dansen is hun leven en ze willen er ook hun beroep van maken. Dansen bij P.A.R.T.S. is als voetballen bij Barcelona of deelnemen aan de Olympische Spelen. De Vlaamse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker trekt met haar voorstellingen de wereld rond en is wereldbekend.

De kandidaten voor de bikkelharde audities zijn dan ook supergeconcentreerd. Eén dag voor de definitieve beslissing staat de spanning op hun gezichten te lezen. Van de 181 kandidaten bleven er gistermiddag nog negentig over. Vandaag vallen er nog eens zestig af.

Superzenuwachtig

Ze komen van ver om audities te doen. In een van de oefenstudio's staan de Argentijnse Cecilia Lisa Eliceche (19) en de IJslandse Melkorka Magnusdottir (17) te stretchen.

,,Ik ben superzenuwachtig'', geeft Cecilia toe. ,,Dansen is mijn leven en er is niets dat ik liever zou doen in de wereld dan dansen bij P.A.R.T.S. Zij brengen de mooiste hedendaagse dans ik ooit gezien heb. Ik hoop echt dat deze auditie mijn doorbraak zal zijn. Ik mag er niet aan denken wat ik zou doen als ik er niet bij ben. Zelfmoord plegen? Grapje.''

Haar vriendin Melkorka is helemaal uit het koude IJsland gekomen om haar kans te wagen. ,,Ik ben al toegelaten in een school in Amsterdam maar ik wil veel liever naar Brussel komen. Ik doe zes uur per dag aan ballet; al meteen als ik 's morgens opsta, en daarna ga ik enkele uren naar school, dan weer naar de dansschool en dan moet ik nog mijn huiswerk maken. Ik heb over P.A.R.T.S. en Anne Teresa De Keersmaeker geleerd in mijn cursus dansgeschiedenis op school. Op dansvlak is Brussel echt the place to be.'' De studio's hebben wat weg van een filmscène. Over de danskwaliteiten en lenigheid van de resterende kandidaten is er geen twijfel meer. Zij doen dingen met hun lichaam waar de meesten van ons alleen maar van kunnen dromen.

Niet elke kandidaat komt van de andere kant van de wereld. Ook enkele Vlamingen horen bij de kanshebbers. De 20-jarige Tine uit Brussel is helemaal verknocht aan moderne dans. ,,Ik ben een late roeping'', zegt ze terwijl ze haar benen de lucht in zwaait. ,,Op school moest ik eens een vragenlijst invullen over wat ik later wilde doen. Spontaan vulde ik dans in. Ik ben dan naar dansvoorstellingen beginnen gaan en sindsdien ben ik verkocht. Als ik hier slaag, gaat mijn droom in vervulling.''

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S