Alcoholcontroles door verkeerde ijking ongeldig

Alcoholcontroles door verkeerde ijking ongeldig
Er zijn in ons land alcoholmeters in omloop die niet volgens de wet geijkt zijn. Alcoholcontroles met zulke 'onwettige' meters zijn ongeldig.

De meettoestellen die ons land gebruikt bij alcoholcontroles, moeten geijkt zijn door het BIVV, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Nu blijkt dat er al anderhalf jaar problemen zijn met de alcoholmeters. Door gekibbel tussen het BIVV en de dienst metrologie (meetkunde), voert de fabrikant van de alcoholmeters de ijking zélf uit. Omdat de ijking niet door het BIVV is gebeurd, zouden betrapte dronken chauffeurs het meetresultaat voor de rechter kunnen aanvechten.

,,Een rechter kan dan niet anders dan vrijspreken'', zegt advocaat Chris Luyckx.

Volgens minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) is die redenering erg kort door de bocht. ,,Betrapte chauffeurs moeten ten eerste kunnen aantonen dat het toestel van hun controle één van de exemplaren was zonder BIVV-ijking. En zelfs als zou dat zou zijn, dan is de alcoholtest niet meer dan een hulpmiddel bij de vaststelling van dronkenschap. Er is ook altijd een lijst met vragen als: 'Kan de chauffeur nog recht lopen?', enzovoort. Al die gegevens samen vormen het dossier van dronkenschap.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees