Noël Demeulenaere (67) aangehouden in West-Vlaams schandaal

Ex-topman Beaulieu verdacht van corruptie

Ex-topman Beaulieu verdacht van corruptie

Ook Noël Demeulenaere (links) was te gast op het 75ste verjaardagsfeest van Roger Declerck (rechts achteraan). Eregasten waren de Britse oud-premier Margaret Thatcher en de Amerikaanse oud-president George Bush sr. Foto: © VUM

Noël Demeulenaere (67), een voormalige topman van textielimperium Beaulieu, zit in de cel op verdenking van actieve corruptie. Hij zou ambtenaren van de administratie Ruimtelijke Ordening (Arohm) in West- Vlaanderen hebben omgekocht.

Demeulenaere, ex-burgemeester van Wielsbeke, werd donderdagavond door het Brugse gerecht aangehouden. De onderzoeksrechter meent dat Demeulenaere de voorbije jaren de tussenpersoon was tussen bedrijven en privé-personen die dringend hun bouwvergunning geregeld wilden zien, en één of meer ambtenaren van Ruimtelijke Ordening die dat konden regelen. Demeulenaere zou de ambtenaren snoepreizen hebben aangeboden. Volgens het gerecht liet hij zichzelf ook voor zijn diensten betalen. Over welke dossiers het gaat, wilde het gerecht niet kwijt.

OCMW-voorzitter

Demeulenaere is een naam die klinkt als een klok in West-Vlaanderen. Niet alleen was hij vele jaren topman bij Beaulieu maar hij werd ook bekend als mecenas in de wielersport. Vandaag is hij nog altijd voorzitter van het OCMW in Wielsbeke.

De aanhouding van Demeulenaere is het resultaat van het onderzoek naar corruptie bij de West-Vlaamse afdeling van de overheidsdienst Arohm (Ruimtelijke Ordening) en Aminal (Leefmilieu). In dat onderzoek werden de voorbije weken zes ambtenaren aangehouden. Onder hen twee leidinggevende ambtenaren bij Arohm en twee directeurs van de afdeling Land bij Aminal.

De zes zouden geld of dure etentjes in sterrenrestaurants hebben aanvaard in ruil voor gunstige adviezen, onder meer voor de aflevering van bouwvergunningen. De zes ontkennen en beweren dat ze tijdens die etentjes enkel ,,toelichting'' gaven over de bewuste dossiers. Sommige bedrijfsleiders zouden dan uit ,,dankbaarheid'' voor die uitleg getrakteerd hebben op een dineetje. Vier ambtenaren zitten op dit moment nog altijd in de cel, net als een garagist uit Oudenburg die volgens het gerecht ook optrad als tussenpersoon.

Noel Demeulenaere was jarenlang de rechterhand van Roger ,,Boer'' De Clerck, de topman van het textielimperium Beaulieu. Demeulenaere is één van de 32 Beaulieu-getrouwen die het Brusselse parket voor de rechtbank wil brengen wegens het vermeende financieel gesjoemel bij de groep Beaulieu in de jaren '80 en '90. Volgens het Brussels parket ontdook de dynastie Declerck in die tijd voor tientallen miljoenen euro belastingen. Twee jaar geleden trok Demeulenaere zich terug bij Beaulieu.

Geen verband met Beaulieu

Het Brugse gerecht zegt dat er in de huidige stand van het onderzoek geen verband is tussen de feiten waarvoor Demeulenaere nu aangehouden werd en het Beaulieu-concern. Het is dus tot nader order niet voor Beaulieu dat Demeulenaere zaken regelde maar wel voor andere bedrijven en privé-personen.

Noel Demeulenaere zelf ontkent alles. Hij werd op secreet geplaatst en mag enkel contact hebben met zijn advocaat. Dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer.

Corrigeer

NIEUWS