Twee jaar na plaatsing verdwijnen Singelbruggen

Verkeershinder door afbraak noodbruggen

Verkeershinder door afbraak noodbruggen

De zware Singelbruggen worden met grote precisie afgebroken. Tot juni is er verkeershinder. Foto: © koen fasseur kfe

ANTWERPEN - Automobilisten kunnen tot juli de Antwerpse Singel best mijden. De noodbruggen ter hoogte van de Plantin en Moretuslei en de Jan Van Rijswijcklaan gingen afgelopen nachten als eersten tegen de vlakte. De komende maand worden de funderingen verwijderd en zullen de kruispunten heringericht worden. Vanaf mei storten de arbeiders zich op de Singelbrug aan het station van Berchem.

Alles verliep op wieltjes'', juicht BAM-woordvoerder Nick Orbaen. Letterlijk dan. Vrijdagavond vanaf 20 uur werd het kruispunt aan de Plantin en Moretuslei voor alle verkeer afgesloten. Om 22 uur startten arbeiders van het Arendonkse staalbedrijf Iemants met het eigenlijke verwijderen van het middenstuk van de noodbrug. Een loodzware en minutieus te klaren klus.

Iets over 22:30 uur bengelde de 180 ton wegende brug, bevestigd aan 4 ringen, aan twee enorme kranen. Daarna werd ze op twee mobiele platformen gezet die op afstand werden bediend. De omstanders keken met bewondering naar het spektakel.

,,Exact twee jaar geleden stonden we hier ook om de montage van de brug mee te maken. De bruggen hebben hun nut meer dan voldoende bewezen. Ze vormden het beste alternatief tijdens de werken aan de Ring'', aldus Orbaen. Ook de toeschouwers zien de afbraak met gemengde gevoelens gebeuren. ,,Hoewel de constructie echt wel lelijk is, heb ik er veel genot van gehad'', zegt Jozef Marivoet. ,,Dankzij de bruggen bleef de hinder tijdens de enorme werken beperkt.''

De brug werd vrijdagavond nog naar de werf langs de Singel overgebracht waar ze deze week verder zal worden gedemonteerd. Daarna worden de stukken met vrachtwagens naar Arendonk vervoerd waar ze wachten op een nieuwe bestemming in Europa.

Zaterdagnacht herhaalde dit scenario zich aan de Jan Van Rijswijcklaan. De komende maand zullen op beide kruispunten de schansen, de funderingen en de asfaltlaag worden weggenomen. Daarna worden de kruispunten heringericht, met extra aandacht voor de zwakke weggebruiker.

,,In mei starten we met de afbraak van de bruggen ter hoogte van het station van Berchem'', vervolgt woordvoerder Orbaen. ,,Tegen midden juli moeten alle kruispunten opnieuw heraangelegd zijn.''

Tot dan blijft er voor het doorgaand verkeer op de Singel van noord naar zuid 1 rijstrook geopend. ,,Van zuid naar noord blijven de kruispunten, op de plaatsen waar op dat moment gewerkt wordt, dicht voor alle verkeer. Die kant gebruiken we immers voor de installatie van de werven. Automobilisten kunnen de kruispunten wel dwarsen'', besluit Nick Orbaen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees