Brouwerij Slaghmuylder houdt traditie al 50 jaar in ere

Paasbier erkend als streekproduct

Paasbier erkend  als streekproduct

Brouwerij Slagmuylder klinkt op het succes van haar paasbier. Foto: © YDS

NINOVE - Het Paasbier dat de Ninoofse brouwerij Slaghmuylder elk jaar met Pasen op de markt brengt, werd gisteren door VLAM (Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing) officieel erkend als streekproduct. In totaal telt Vlaanderen nu 40 erkende streekproducten.

Brouwerij Slaghmuylder brengt al meer dan 50 jaar een speciaal paasbier uit rond eind maart. Het blond biertje heeft wat weg van een pilsbier en wordt dan ook tegen dezelfde prijs verkocht, alleen is het Paasbier een halve graad sterker en iets bitterder. Het wordt gebrouwen met hop uit Aalst en omstreken en kent een langere lagering. Men laat het dus een tweetal maanden op een lage temperatuur rusten.

,,We zijn dat Paasbier oorspronkelijk beginnen brouwen als geschenk voor onze werknemers'', klinkt het bij Slaghmuylder. ,,In de loop der jaren is het echter een traditie geworden om dat bier rond Pasen aan het grote publiek aan te bieden.''

25 jaar

Gisteren bedacht het VLAM het speciale brouwsel van Slaghmuylder met het officiële label van erkend streekproduct. Die erkenning wordt niet zomaar uitgedeeld maar op basis van een aantal criteria waaraan het product moet voldoen. Zo moet het al minstens 25 jaar bestaan en op ambachtelijke wijze worden gemaakt, in de streek van herkomst én met grondstoffen uit die streek. Bovendien moet het product door de lokale bevolking ook gekend zijn en gezien worden als een traditionele streekspecialiteit.

,,Slaghmuylder houdt bovendien nog als enige brouwerij de traditie van Paasbieren in ere'', meldt de VLAM nog. Vanaf morgen is het Paasbier te verkrijgen in de brouwerij zelf en in de cafés in de streek. Die tappen het kersverse streekproduct de komende weken ter vervanging van gewone pils.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio