Zo'n 840 bewoners moeten hun appartement verlaten

Gentse Rabottorens gaan dan toch tegen de vlakte

Gentse Rabottorens gaan dan toch tegen de vlakte

De Rabottorens vormden niet meteen een architecturaal hoogtepunt van de stad. Ook sociaal was het er soms moeilijk wonen. Foto: © mh

GENT - De drie Gentse Rabottorens worden gesloopt. Voor de 840 bewoners kan nog rustig een oplossing gezocht worden. De eerste toren wordt pas in 2012 neergehaald.

Het bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent heeft de knoop doorgehakt: de bekende en omstreden appartementstorens aan het Rabot worden afgebroken. Dat gebeurt in fasen, zodat alle bewoners opnieuw gehuisvest kunnen worden. Dat wordt een enorme operatie. In de torens zijn er immers 572 appartementen, samen goed voor zo'n 840 bewoners. Voor de begeleiding van de bewoners is al een extra kracht in dienst genomen. WoninGent wil alle bewoners goed opvangen en ruim de tijd geven om te verhuizen. Meer commentaar wilde het bestuur gisteren niet geven. Zaterdag is een infovergadering voor de bewoners gepland.

Een deel van de bewoners zal kunnen verhuizen naar nieuwe sociale huisvestingsprojecten die gepland zijn aan de Gasmeterlaan en in het project Bruggen naar Rabot. Uiteindelijk komen er op de plaats van de huidige Rabottorens ook minstens 400 nieuwe appartementen, maar dan in veel lagere gebouwen.

Voor de hele operatie is een tijdsbalk uitgetekend: de komende jaren wordt er eerst gewerkt aan de herhuisvesting - die operatie wordt normaal dit jaar nog ingezet. De sloop van de eerste toren is normaal gezien pas voor 2012. Daarna volgen er nog drie tot vier jaar werken, in telkens aparte fases, om ook de andere torens af te breken. Tegelijk wordt gewerkt aan de opbouw van minimum 400 nieuwe appartementen op dezelfde locatie.

Met de beslissing van WoninGent komt een einde aan de onzekerheid die sinds jaren bestond. Een studiebureau ging al in 2007 aan het werk om de toekomst van de Rabottorens te bestuderen. Het duurde even voor er een definitief voorstel was. Er bleven twee opties over: grondig renoveren of afbreken. Een derde optie, om de torens af te toppen , werd opzijgeschoven.

Zelfs in appartementen die nog in redelijk goede staat zijn, bleken de mankementen aan het gebouw uiteindelijk te groot om tot renovatie over te gaan. De appartementen hebben allemaal nog enkel glas. Alleen al dubbel glas steken, zou een enorm werk zijn. Maar ook betonrot, dichtslibbende rioleringen en slechte vloerbekleding maakten renovatie bijna onhaalbaar, bleek uit de studie. Ook structureel is het gebouw achterhaald. Het feit dat elke toren slechts één inkomhal heeft en maar één liftkoker, maakte het ook moeilijk om de complexen aan te passen aan de moderne standaard. Met deze beslissing valt definitief het doek over de omstreden Rabottorens. De torens verrezen begin van de jaren zeventig maar kregen al vlug met kritiek af te rekenen. Het bestuur van de sociale huisvestingmaatschappij WoninGent gaf al eerder toe dat dergelijke torens vandaag niet meer gebouwd zouden worden. Ook architecturaal kregen de torens veel tegenwind. Ze domineren het stadsbeeld van Gent en werden veeleer als visuele vervuiling of pijnpunt dan wel als een aanwinst beschouwd. Maar dat argument gaf niet de doorslag in de beslissing om de Rabottorens nu af te breken.

Daarnaast hebben de torens ook niet meteen het imago van een aangename woonomgeving. Vandalisme, vechtpartijen en geluidsoverlast waren er de voorbije jaren schering en inslag. Dieptepunt vormden de brandstichtingen van vijf jaar geleden die voor een ware angstpsychose zorgden. In de torens wonen vooral alleenstaanden, senioren, allochtonen en kansarmen. WoningGent probeerde de jongste jaren de woonkwaliteit te verhogen door het aantrekken van een opbouwwerker en samen te werken met Samenlevingsopbouw. Ook bewoners probeerden het tij te keren, met een centraal aanspreekpunt, al eens en soepbedeling of een barbecue.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees