/ Geen miss als de Roemeens-Belgische Anne-Marie Ilie, de nieuwe Miss Belgian Beauty
Interview

,,Ik ben anders dan de anderen''

Interview - Een Miss Belgian Beauty die opkomt voor een Vlaams-nationalistische partij en als dochter van Roemeense vluchtelingen pleit voor een migratiestop, dat is nog eens iets anders. Maak kennis met Anne-Marie Ilie (21).

Het is vrijdagochtend vroeg en we zitten ten huize Ilie in een zijstraat van - dat kan geen toeval zijn - de Belgiëlaan, in een chique villawijk in Mol. In de verste verten is geen camera, geen fototoestel, zelfs geen gsm met ingebouwde telelens te bespeuren, en toch doet Anne-Marie Ilie haar lint van Miss Belgian Beauty pas af wanneer het interview achter de rug is. Zodra het gaat over haar ouders - revolutionairen die na de executie van dictator Nicolae Ceaucescu uit Roemenië naar ons land vluchtten - zegt ze: ,,Ik wil niet te veel over mijn papa en mama praten. Zij hebben niets te maken met Miss Belgian Beauty. Het gaat over mij .''

Proberen we het over politiek te hebben - Anne-Marie stond tweede op de gemeenteraadslijst van de N-VA in Mol - dan zucht ze: ,,Moet dat nu? Dat zal tegen me werken. Dat weet ik nu al.''Als je verkozen was geweest...

,,Maar ik ben niet verkozen! Als, als, als... daar geraken we niet mee vooruit.''

De nieuwe MBB is dus niet op haar mondje gevallen. Gelukkig draait ze na een paar vragen bij, alsof ze plots toch beseft dat precies die twee thema's haar niet mooier, maar wel anders en interessanter maken dan de reeks Missen die haar zijn voorafgegaan. Of herinnert u zich nog opmerkelijke tegenstrijdigheden of uitspraken van Zsofi Horvath, Sofie Grosemans, Cynthia Reekmans of Celine Du Caju?Je moet nog maar het vragenlijstje lezen dat alle finalistes op de website van Miss Belgian Beauty hebben ingevuld, en je merkt al aan een paar details dat jij anders bent dan de rest. Achter de vraag 'Wat is je droomauto?' passeert zowat elk model van BMW de revue. Jij schrijft: Porsche GT3.

(lacht) ,,Ik hou van speciale dingen. Ik ben geen meeloper. Ik doe altijd mijn eigen ding. Iedereen heeft een BMW. Dan kan dat toch geen droomauto zijn?''Je kiest niet de eerste de beste Porsche, maar een GT3, een sportwagen met 415 pk die - we zochten het even op - 113.740 euro kost.

,,Ik heb een vakantiejob gedaan bij een garage waar ze Audi, Volkswagen en Porsche verkochten. Ik had nog maar pas mijn rijbewijs maar ik mocht al vlug wagens gaan ophalen bij de invoerder. Dan mocht ik met een Porsche Cayenne rondrijden. En één keer met een GT3. Toen dacht ik: waw, that's it! Ik hou van snelheid.''Heb je een vriend?

,,Neen. Ik ben nog altijd alleen. Ik heb momenteel maar één vriend, en dat is Ignace Crombé, want ik moet het hele jaar met hem samenwerken. Maar ik denk niet dat het iets zou uitmaken als ik een vriend had. Heb je een goede relatie, dan moet je zo'n jaar wel overleven.''Op wat soort mannen val je?

,,Sterke mannen. Niet fysiek, maar mentaal. Hij hoeft niet knap te zijn, maar wel intelligent en hij moet humor hebben. We moeten op hetzelfde niveau zitten.''

Diplomate worden

Jij was zes toen je ouders uit Roemenië vluchtten. Wat herinner je je nog van die tocht naar hier?

,,Tocht? Mensen maken daar altijd zo'n drama van. Alsof we te voet of met paard en kar naar België zijn gekomen. We zijn gewoon op een vliegtuig van Sabena gestapt en in Zaventem geland. Mijn ouders moesten wel opnieuw van nul beginnen. Mijn vader is een ondernemer. In enkele jaren heeft hij gerealiseerd waar sommigen in België twintig of dertig jaar voor nodig hebben.''Wat heb je mee van hen?

,,Volharding. Ik besef heel goed dat je niets krijgt zonder hard te werken. Succes maak je zelf. Je kan alles. Je moet het alleen willen.''

Waarom ben je aan de studie rechten begonnen?

,,Tijdens de humaniora heb ik de laatste twee jaar Latijn-Moderne Talen gevolgd. Economie lag me niet en met wiskunde wilde ik helemaal niets meer te maken hebben. Ik zocht een richting waar ik nog alle kanten mee op kon. En vooral: ik zou graag diplomate worden. Ik zou graag België in Roemenië vertegenwoordigen, of andersom.''Er zijn er elk jaar een paar honderd die meedoen aan het examen voor diplomaten, maar slechts een handvol wordt uitverkoren.

,,Ik denk dat ik veel troeven voor de job heb. Ik praat perfect Roemeens en Nederlands. Zo zijn er niet veel.''Je bent wel zeker van jezelf.

,,Als je begint te denken dat het bijna onmogelijk is, zal je het zéker niet halen. Er wordt altijd iemand verkozen. Als je ervoor gaat, bestaat die kans dat jij het bent. Voor Miss Belgian Beauty heb ik ook geen rekening gehouden met hoe de andere meisjes campagne voerden. Ik heb steun gekregen van veel mensen, maar ik heb het wel zelf gedaan. En anders dan de anderen.''

,,Ik ben niet iemand die constant op de voorgrond treed, wat sommigen wel gedaan hebben. Dan word je ook voortdurend in de gaten gehouden door de anderen en kan je jezelf niet meer zijn. Ik hield me op de achtergrond en kwam met iedereen overeen. Ik zat niet te denken: ik moét winnen! ''Ben je gelovig?

,,Ja. Mijn ouders hebben me katholiek opgevoed, maar niet hevig. Ik geloof in God.''Maar je gelooft ook in reïncarnatie. Dat lijkt me niet echt katholiek.

,,Dat is iets helemaal anders. Reïncarnatie is nieuw en komt hier pas op. Ik vind het moeilijk om te geloven dat er na dit leven niets meer is. Misschien komen we wel terug met de geest van iemand anders.''

Miss Flanders Beauty

Je stond tweede op de gemeenteraadslijst voor de N-VA en haalde 151 voorkeursstemmen, twee meer dan Jan Vangheel, de nummer één in Mol.

,,Door Miss Belgian Beauty had ik geen tijd om intensief campagne te voeren. Ik deed wat ik kon, en blijkbaar was dat nog altijd beter dan de eerste. Had ik meer campagne gevoerd, dan had ik het nog beter gedaan.''Waarom ben je op de lijst van de N-VA gaan staan?

,,Ik kan me goed aansluiten bij veel van hun programmapunten. Ik besef dat we niet meer iedereen kunnen toelaten in België. In plaats van problemen op te lossen, creëeren we op die manier alleen meer problemen. Maar politieke vluchtelingen hebben geen andere keuze. Dus moeten zij voorrang krijgen.''Ben jij conservatief?

,,Voor een deel wel, ja. Ik ben niet extreem-links of -rechts, maar sommige dingen in de maatschappij moeten veranderen en misschien moeten we daar een beetje harder in zijn. Neem de sociale zekerheid. Iederéén vindt het vervelend dat hij moet meebetalen voor de sociale zekerheid van Wallonië. Waarom splits je dat dan niet? Het is toch niet eerlijk dat wij hard werken voor hen? Dat betekent niet dat België als land gesplitst moet worden. Voor mij mag het best blijven bestaan.''Gelukkig voor Ignace Crombé, of hij moet zijn verkiezing Miss Flanders Beauty noemen. ,,Bepaalde iconen van het land mogen blijven. Miss Belgian Beauty, de nationale voetbalploeg of het koningshuis bijvoorbeeld. België is een geheel en we moeten als geheel naar buiten treden. De sociale zekerheid splitsen heeft daar niets mee te maken.''Wat denk je over het homohuwelijk?

,,Als mensen daardoor gelukkig zijn, waarom zou dat dan niet mogen? De meerderheid van de bevolking maakt zich daarover toch niet meer druk.''Wat vind je van de drugswet?

,,Ze laten het toe omdat ze weten dat veel mensen het toch doen. Net zoals roken ook is toegestaan, hoewel het ook heel slecht is voor je gezondheid. Ik kan daar moeilijk over oordelen omdat ik niet genoeg weet over drugs. Ik weet niet hoeveel je moet gebruiken om high te zijn.''Heb je nog nooit cannabis gerookt?

,,Neen. Dat spreekt me niet aan. Ik doe daar niet aan mee. Zeker niet als je ziet hoeveel kinderen daaraan verslaafd raken en wat de gevolgen zijn, ook voor de omgeving. Ik sta sterk genoeg in mijn schoenen om daar neen tegen te zeggen. Mensen die me kennen zullen me niet vragen of ik meerook.''

Pinten pakken met De Wever

Kennen de Bart De Wevers of Geert Bourgeois van deze wereld jou al?

,,Ze hebben me al eens gezien, maar ik ken hen niet persoonlijk. Ik denk dat ze nog een beetje zullen wachten om contact met me te zoeken, tot de drukte van de eerste weken voorbij is. Mark Demesmaeker ken ik goed. Hij was mijn peter bij de Miss Belgian Beauty-verkiezingen. We hebben regelmatig met elkaar gesproken en hij is meer een vriend geworden.''Wat vind je van die politici?

,,Ik vind dat Mark Demesmaeker een fantastische carrière heeft gemaakt. Bart De Wever is een heel bekwaam politicus. Hij is heel strikt. Hij komt misschien wat streng over, maar het lijkt me ook iemand waar je makkelijk een pint mee kan pakken.''Zijn er nog politici naar wie je opkijkt?

,,Yves Leterme. Hij was ook op de finale van Miss Belgian Beauty en heeft zich daar volledig laten gaan. Het is fijn om zien dat hij niet op een hoge troon blijft zitten. Hij staat tussen de mensen.''Je bent mooi en slim. Als je verder doet in de politiek zal je ongetwijfeld vergeleken worden met Freya Van den Bossche.

,,Daar wil ik helemaal niet mee vergeleken worden. Ik vind dat zelfs een belediging. Omdat we twee totaal verschillende persoonlijkheden zijn en omdat ik niet akkoord ga met de manier waarop zij politiek voert.''

,,Ik zou haar zeggen: denk twee keer na voor je spreekt . Ze gaat niet op een diplomatieke manier te werk. Ze houdt geen rekening met de rest. Je bent niet alleen in dat parlement. Je moet zorgen dat je niet iedereen voor de borst stoot. Dat doet ze wel vaak. Daarom dat ze ook zo vaak kritiek krijgt. Al moet je dat misschien niet zo hard opschrijven. (lacht). ''

Corrigeer