Vlaanderen Vakantieland in het spoor van Mozart

Vlaanderen Vakantieland in het spoor van Mozart

Het ging er vrolijk aan toe, bij de Mozart-opnames van Vlaanderen Vakantieland. Even Amadeus naspelen én de filmsets in Praag bezoeken.

Vlaanderen Vakantieland hééft iets met Oostenrijk. Zo'n twee jaar geleden herbeleefde Evy Gruyaert de levenswandel van keizerin Sissy en vanaf dit weekend duikt Thomas Vanderveken in het spoor van Mozart. Kris Clerckx stippelde de indrukwekkende route uit, maakte de reportages en schreef tussendoor ook nog eens een boek over de reis.

W aar brengt de Mozart-reis ons allemaal heen?

Kris Clerckx: ,,De reis begint uiteraard in Mozarts geboortestad Salzburg, waar de eerste aflevering zich afspeelt. We gaan naar zijn geboortehuis maar we bekijken de Mozartmanie die er heerst ook met de nodige afstand. De komende weken gaan we nog naar Beieren, Italië én België want Mozart heeft ondermeer in Tienen en Brussel opgetreden. Dan gaat het naar Tsjechië en uiteindelijk Wenen. Ik wist wel dat Mozart heel wat afgereisd had, maar de route die hij afgelegd heeft, is indrukwekkend. In Londen en Parijs heeft hij ook cruciale momenten beleefd, maar die zitten enkel in het boek."

Sinds de film Amadeus hebben velen een wat vertekend beeld van Mozart. Proberen jullie dat te corrigeren?

,,We laten zeker niet na om er op te wijzen dat de complottheorie, als zou componist Salieri Mozart de dood hebben ingejaagd, niet klopt. Maar verder maken we dankbaar gebruik van de fantastische sfeer die de film gecreëerd heeft. Amadeus speelt zich af in Wenen, maar werd eigenlijk in Praag opgenomen. En met de hulp van iemand die aan de film heeft meegewerkt, trekken we langs heel wat filmlocaties. Af en toe verwijst Thomas wel eens naar de frivole kant van Mozart door een pruik op te zetten of uitbundig te lachen. Maar we gaan hem niet belachelijk maken. Als je ziet wat hij gedaan heeft, weet je dat hij geen onnozelaar was, hé."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees