Gemeente Kortemark doet het voortaan zonder herbiciden

Werken tegen 2008 sproeistofvrij

Werken tegen 2008 sproeistofvrij

Schepen Rik Waeyaert wil samen met de mensen van de groendienst zo weinig mogelijk sproeistoffen gebruiken. Foto: © VHI

KORTEMARK - ,,Tegen 2008 moet het grondgebied van de deelgemeente Werken sproeistofvrij zijn. Dit is twintig procent van het grondgebied van de gemeente Kortemark'', stelt schepen van Milieu Rik Waeyaert (CD&V).

Het voornemen om Werken sproeistofvrij te maken, staat niet alleen in het nieuwe gemeentelijke milieubeleidsplan voor de jaren 2006-2010, het is ook menens. We moeten het gebruik van herbiciden en sproeistoffen bij de gemeente afbouwen'', stelt schepen Rik Waeyaert.

,,Het wordt een geleidelijke afbouw. Tegen 2015 zetten we definitief onze sproeimachines op zolder. Een eerste doelstelling is om twintig procent van het grondgebied herbicidenvrij te maken. Daarvoor hebben we het grondgebied van Werken uitgekozen. Deze deelgemeente is de proefzone voor de komende jaren'', vertelt Rik Waeyaert.

Mentaliteitsverandering

,,Het wordt een mentaliteitsverandering. De gemeente Kortemark start met de sensibilisering van de technische medewerkers. De mensen van de groendienst moeten in dit project geloven. De bevolking moet volgen. In de toekomst zal er her en der op de plantsoenen en langs de wegen in het buitengebied gras en onkruid groeien. Verder willen we een hele reeks bermen ecologisch beheren. Dat bestaat nu al voor een stuk, maar het aantal ecologische bermen wordt uitgebreid'', gaat Rik Waeyaert verder.

,,De gemeente koopt binnenkort een borstelmachine. Deze machine zal de straten, pleinen en goten proper vegen in de hoop dat het onkruid niet groeit in de watergreppels van de straten en pleinen in de verschillende centra. Zo'n machine is uitgerust met stalen borstels die het onkruid uittrekt'', aldus de schepen.

,,Vanaf 2008 breiden we dit project uit tot het gehele grondgebied van de gemeente. Het gevolg hiervan is dat de gemeente veel geld zal uitsparen in de aankoop van sproeistoffen maar dat er anderzijds extra mankracht nodig is om het openbaar domein te onderhouden'', aldus nog schepen Waeyaert.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio