Hart herstelt sneller door stamcellen

Herstel na een acute hartinfarct verloopt beter wanneer in het hart eigen stamcellen worden ingespoten. Dat blijkt voor het eerst uit onderzoek door wetenschappers van het UZ Gasthuisberg in Leuven, Stamcelinstituut Leuven en Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie.

Bij een acuut hartinfarct is de bloeddoorstroming van een hartbloedvat geblokkeerd waardoor de hartspier onvoldoende zuurstof ontvangt en er hartweefsel afsterft. In veel gevallen kan de bloedvoorziening worden hersteld, maar het hart heeft blijvende schade opgelopen, vooral in het linker hartventrikel.

67 patiënten die aan de studie deelnamen, kregen een inspuiting met stamcellen uit eigen beenmerg, of via een wateroplossing. De infarctgrootte bij deze patiënten verkleinde aanzienlijk meer dan in de groep patiënten die niet met stamcellen werden behandeld.

Tot op vandaag traden er geen bijwerkingen op die aan de stamcellen kunnen worden toegeschreven. De Leuvense onderzoekers waarschuwen evenwel dat het nog veel te vroeg is om te besluiten dat elke patiënt met een hartinfarct behandeld moet worden met stamcellen. De weg tot een geneesmiddel is immers nog lang.

Het is al langer duidelijk dat stamcellen nieuwe kansen bieden voor de behandeling van tal van aandoeningen. Stamcellen zijn cellen die ,,nog niet opgevoed werden voor een bepaalde taak'', die zichzelf kunnen hernieuwen, niet oud worden en verschillende celtypes kunnen worden. Men treft ze aan in embryo's én bij volwassenen (bijvoorbeeld in beenmerg).

In oktober opende Catherine Verfaille, een gerenommeerde onderzoeker in dit domein, aan de KULeuven het Stamcelinstituut Leuven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees