Loix geparkeerd hartje woestijn

Loix geparkeerd hartje woestijn

Op deze foto gaat het nog goed vooruit, maar gisteravond zat er geen beweging meer in het vehikel van Freddy Loix. Foto: © Photo News

Freddy Loix was al opgerukt tot de 26ste plaats in de stand, maar gisteren was het uit met de pret. Achterbrug kapot aan kilometerpaal 340. Vrij vertaald: in het hol van Pluto. Loix wachtte op zijn assistentie maar had voor de zekerheid toch al zijn slaapzak opgediept. Klaar voor zijn eerste nachtje op de piste. Ondertussen grepen Luc Alphand en Mitsubishi de macht.

Traditioneel valt de Dakar in Mauritanië in zijn plooi. Gisteren was het zover. Luc Alphand moest de ritwinst aan zijn ploegmaat Stéphane Peterhansel laten, maar in het klassement is de rangorde omgekeerd. Leider De Gilliers verloor gisteren meer dan een kwartier en valt terug naar de vierde plaats. De buggy's van Schlesser en Magnaldi kregen zelfs meer dan een uur aan de broek en mogen nu wel een kruis maken over het podium. Bij de motoren blijft de Spanjaard Marc Coma de dienst uitmaken, maar de figuur van de dag was Cyril Despres. De Fransman kwam ten val, verrekte zijn schouderblad, maar maakte desondanks de rit vol.

Het Belgische kamp was gisteravond nog schraal bezet. Jeroen Ramon was de enige Belgische motor die het bivak al had bereikt. Bij de auto's was dat co Lurquin. Wauters, Loomans, Feryn zaten ergens halverwege de kp. Freddy Loix ook. Alleen, hij reed niet. ,,Achterbrug kapot", meldde hij via de satelliet. ,,De assistentie zou over een halfuur hier zijn." Maar een half uur kan lang duren in de woestijn. En dan moeten ze de wagen nog vinden. Loix was alvast onder de indruk van de duisternis. Tja, dat eerste nachtje op de piste. (WAW)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.