Vrienden Sint-Jansbergklooster openen museum

Scherven brengen Kartuizers tot leven

Scherven brengen Kartuizers tot leven

De Vrienden van het Sint-Jansbergklooster stellen opgegraven stukken tentoon, aangevuld met oude kaarten en documenten. Foto: © DGW

HALEN - De opgravingen van de voorbije jaren rond het kartuizerklooster van de Sint-Jansberg in Zelem-Halen leverden interessante vondsten op. Daarom hebben de Vrienden van het Sint-Jansbergklooster vzw beslist om in januari te starten met een museum.

Tot nu toe werden de gevonden voorwerpen een paar keer per jaar tentoongesteld of organiseerden we themawandelingen op en rond het kartuizerklooster'', zegt Cyril Rubens van de vzw. ,,Nadat minister Dirk Van Mechelen (VLD) onze werking in september had beloond met de Erfgoedprijs voor Amateurverenigingen zijn onze plannen in een stroomversnelling gekomen. De kleine financiële steun die aan de prijs verbonden is, maakt het mogelijk om te starten met de uitbouw van onze museumwerking.''

Het museum, een integraal vrijwilligersinitiatief, biedt vanaf 15 januari iedere zondag een activiteit aan. De tentoonstelling van gevonden schervenmateriaal, aangevuld met oude kaarten en documenten, wordt afgewisseld met historische wandelingen op en rond het domein. Het kunnen geleide themawandelingen zijn op het kloosterdomein met een rondleiding aan de opgravingen. Of een wandeling naar Zelk waar de bezoekers kennis kunnen maken met de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Zelem in het grensgebied van het oude graafschap Loon.

Intrigerende stukken

,,De collectie bevat geen topstukken maar er zijn toch intrigerende stukken bij'', vervolgt Cyril Rubens. ,,We hebben een lijmpot gevonden die er op wijst dat de kartuizers vroeger als boekbinders hebben gewerkt. Onze collectie, hoewel beperkt, geeft toch al een goed inzicht in het leven van de kartuizers. We zijn ondertussen vijf jaar bezig met de opgravingen op het domein. Zelem is het enige klooster in ons land waar nog opgravingen kunnen gebeuren.'' Opzet van het museum is vooral dat er aan de hand van het gevonden materiaal telkens een verhaal wordt verteld over het leven in een kartuizerklooster: van het dagelijks leven van de Kartuizers over hun eetgewoontes tot het intellectuele leven. ,,De kogel is door de kerk en de officiële opening hebben we als dank aan de vele vrijwilligers en medewerkers van de voorbije jaren voorbehouden aan een uitgenodigd publiek. Vanaf zondag 15 januari is iedere geïnteresseerde welkom'', besluit Rubens.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio